How to stop undermining the reputation of HR

Jak přestat podrývat pověst HR

People working in HR still face the not so good reputation of the field. Many people have bad experience with incompetent and untrustworthy HR professionals, which leads them to being skeptical about the entire HR. This issue was recently analyzed by Mike Spinale, HR Manager of Capsule - international company that develops IT solutions for healthcare - and a lecturer at the American Southern New Hampshire University. In his article on business2community.com aptly titled "How to ruin your reputation in Human Resources", he recommends taking several steps not to destroy your personal reputation in HR and so not to worsen the reputation of the entire field.

1. Don't be an old-school

Don't get stuck in the time when HR departments were good only for handling papers and had nothing to do with the actual management of the company. HR can no longer afford to sit in a closed office and only process the payroll. HR must understand the business of its company - customers, markets, finance, etc.

2. Don't limit yourself only to reprimanding

Your scope should be wider than just prosecution of employees for late arrivals, longer lunches or browsing social networks during working hours. If you automatically report any employee mistakes to managers, without having tried to offer advice or coaching, you can hardly expect employees to perceive you positively.

3. Don't plug your ears and mouth

An important trait of any person working in HR is empathy. An HR professional must be able to listen to both employees and managers, not just refer to corporate rules. He must also be able to communicate with his superiors and promote stuff he thinks is right.

4. Don't isolate yourself

HR professionals must socialize with employees and show their interest in employee development and satisfaction in the workplace. You can start, for example, by how comfortable your people feel in your company.

What do you think destroys the reputation of HR in companies the most?

-kk-

    Jak přestat podrývat pověst HR

    Lidé pracující v HR stále narážejí na ne zcela dobrou pověst svého odvětví. Mnoho lidí má špatné zkušenosti s neschopnými a nedůvěryhodnými personalisty, což je vede ke skepsi nad celým HR. Nad tímto tématem se na serveru business2community.com zamýšlí Mike Spinale, personální ředitel mezinárodní společnosti Capsule, která vyvíjí IT řešení pro zdravotnictví, a přednášející na americké Southern New Hampshire University. V článku s výmluvným názvem „Jak si zničit pověst v HR“ doporučuje několik kroků, jak si neničit osobní pověst v HR, a nezhoršovat tak pověst celého oboru.

    1. Nebuďte ze staré školy

    Neustrňte v době, kdy HR bylo pouze oddělením pro vyřizování papírů a nemělo nic společného se skutečným řízením firmy. HR si již nemůže dovolit sedět v zavřené kanceláři a pouze zpracovávat mzdy. Musí rozumět byznysu své firmy – zákazníkům, trhu, financím atd.

    2. Neomezujte se jen na napomínání

    Váš záběr by měl být širší než stíhání zaměstnanců za pozdní příchody, delší obědy nebo prohlížení sociálních sítí v pracovní době. Pokud veškeré chyby zaměstnanců automaticky hlásíte manažerům, aniž byste se pokusili nejprve poradit nebo nabídnout například koučink, těžko můžete chtít, aby vás zaměstnanci vnímali kladně.

    3. Nezacpávejte si uši a ústa

    Důležitou vlastností každého personalisty je empatie. Musí být schopen naslouchat zaměstnancům a manažerům, nikoli jen odkazovat na firemní pravidla. Zároveň však musí umět komunikovat s nadřízenými a prosazovat věci, které považuje za správné.

    4. Neizolujte se

    Personalisté musí chodit mezi zaměstnance a ukazovat svůj zájem o jejich rozvoj a spokojenost na pracovišti. Můžete začít například tím, jak pohodlně se u vás cítí.

    Co nejvíce ničí pověst HR ve firmách podle vás?

    -kk-

    Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele