Not just about money: five things you must offer employees for them to be happy

Není to jen o penězích: 5 věcí, které musíte zaměstnancům poskytnout, aby byli šťastní

Fortunately, companies have been aware for some time that money is not the only reason why workers stay in a certain position with a particular employer. Even though finances are the main motivator that makes us all work every day, it is true that in order to keep employees happy, you need to offer them something beyond adequate pay. This extra something is the topic of this article.

Work-life balance

According to Talent Management, employees today demand flexibility in terms of scheduling, and the possibility of balancing their personal and professional lives. Young people in particular no longer want to spend all their time at work. It is therefore necessary to enable them to have a quality personal life in addition to work.

A positive working environment

We spend a large part of our lives at work and today's employees are increasingly aware of this. They know they work to live, not the other way around. Therefore they care about the quality of their working environment and want to feel good in it. So you need to offer a positive work environment with a friendly atmosphere and fair company culture; then your employees will be much more loyal to the company.

A deeper meaning to work

A significant number of workers want to see at least some deeper meaning in what they do. Many employees do not want their work to go against their core values, be they environmental, cultural or existential. If you can offer employees a deeper meaning along with their work, your success is already half guaranteed.

Development, education and advancement

While there are those who do not mind stagnating and staying in one place, most people (especially the clever and ambitious ones) want to learn, move and develop. If you do not meet this requirement in the long term with your employees, many of them will become dissatisfied and seek employment in companies that offer opportunities to develop.

Room for self-initiative

No one wants to be a mere non-autonomous cog in the machine. Everyone would like some degree of initiative and the possibility of working independently. As a company, therefore, you should combat micromanagement in the long term and have a system in place for gradually expanding the competences of individual employees (if, of course, they want this).

 

-mm-

    Není to jen o penězích: 5 věcí, které musíte zaměstnancům poskytnout, aby byli šťastní

    Firmy si už naštěstí delší dobu uvědomují, že peníze nejsou to jediné, kvůli čemu pracovníci zůstávají u konkrétního zaměstnavatele na určité pozici. I když jsou finance hlavním motivátorem, který nás všechny nutí každý den pracovat, tak platí, že aby byli pracovníci ve vaší firmě spokojení, musíte jim kromě minimálně adekvátních peněz nabídnout i něco jiného. Co? To si povíme v tomto článku.

    Vyvážení osobního a pracovního života

    Podle Talent Management zaměstnanci v dnešní době vyžadují flexibilitu co se týče plánování pracovního rozvrhu i možnosti vyvážit si osobní a pracovní život. Hlavně mladí lidé už nechtějí v práci trávit veškerý svůj čas. Proto je nutné jim umožnit kromě práci žít i kvalitní osobní život.

    Pozitivní pracovní prostředí

    V práci trávíme velkou část svého života. To si dnešní zaměstnanci čím dál více uvědomují. A vědí, že pracují, aby mohli žít, nikoliv obráceně. Proto dbají na kvalitu pracovního prostředí a proto se v něm chtějí cítit dobře. Nabídněte pozitivní pracovní prostředí s přátelskou atmosférou a férovou firemní kulturou – a vaši pracovníci budou vaší firmě mnohem více věrní.

    Hlubší smysl práce

    Nemalá část pracovníků chce vidět v tom, co dělá, alespoň určitý hlubší smysl. Mnoho zaměstnanců chce, aby jejich práce nešla proti jejich základním hodnotám – ať už ekologickým, kulturním nebo životním. Jestliže zaměstnancům dovedete společně s prací nabídnout i hlubší smysl, máte napůl vyhráno.

    Rozvoj, vzdělávání a posun

    I když existují lidé, kterým nevadí stagnovat a zůstávat na stejném místě, většina lidí (hlavně těch ambiciózních a šikovných) se chce vzdělávat, posouvat a rozvíjet. Pokud tento požadavek nebudete dlouhodobě u svých zaměstnanců naplňovat, mnozí z nich budou nespokojení a budou hledat uplatnění ve firmách, které jim možnost rozvoje nabídnou.

    Prostor pro vlastní iniciativu

    Nikdo nechce být pouhým neautonomním kolečkem ve stroji. Každý chce mít do určité míry prostor pro vlastní iniciativu a možnost pracovat samostatně. Jako firma byste proto měli dlouhodobě potírat mikro-management a měli byste mít nastavený systém postupného rozšiřování kompetencí jednotlivých pracovníků (pokud o to samozřejmě stojí).

     

    -mm-

    Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management
    Štítky: Talent management