Change in company culture and honest dialogue: how an employer can support employees' mental well-being

Změna firemní kultury a upřímný dialog: Jak může zaměstnavatel podpořit duševní zdraví pracovníků

According to an American survey by CIPD and Simplyhealth in 2023, 76% of companies reported absenteeism due to increased stress or mental health issues. Ignoring subordinates' mental health will not pay off for employers in the long run, neither from a purely financial nor a strategic and employer brand perspective. So here are some tips on how employers can take better care of employees' mental health.

Have an ongoing and honest dialogue

As the Business Matters website states, in order to be able to respond appropriately to subordinates' demands and set your mental health strategies correctly, you first need to know what your employees' needs are and how they actually work.

So do not try to guess or presume. Have an ongoing and honest dialogue with subordinates about how they are working and what challenges they face. You can do this in regular conversations between manager and subordinates or via surveys and questionnaires.

Change company culture - starting with managers

Only a long-term change in company culture can make a lasting difference to how workers feel and whether or not the work environment positively supports their mental health. If you want workers to feel comfortable at your company, you need to embed this approach in the company culture.

In such cases, it is necessary to start first of all with the managers. They set the tone for company culture and put it into practice. So a change in company culture must always be embraced and the potential of team leaders harnessed.

Learn to recognise mental health issues in the workforce sooner and better

As a company, the sooner you learn to recognise mental health issues in an employee, the easier it will be to address the issue. Therefore, as a business, you should have a system in place to identify problems in employees early. Equally, you should offer workers information on what to do when they run into problems, and also provide a support system.

 

 

-mm-

    Změna firemní kultury a upřímný dialog: Jak může zaměstnavatel podpořit duševní zdraví pracovníků

    Podle amerického výzkumu společností CIPD a Simplyhealth z tohoto roku eviduje na 76% společností absenci pracovníků z důvodu zvýšeného stresu nebo problémů z oblastí duševního zdraví. Když se zaměstnavatel nestará o duševní zdraví svých podřízených, dlouhodobě se mu to nevyplatí. A to jak z hlediska čistě finančního, tak i z hlediska strategického i z pohledu značky zaměstnavatele. Zde je proto několik tipů, jak se můžete z pozice zaměstnavatele lépe postarat o duševní zdraví svých pracovníků.

    Veďte s podřízenými neustálý a upřímný dialog

    Jak uvádí web Business Matters, abyste dovedli adekvátně reagovat na požadavky svých podřízených a správně nastavovat své strategie v oblasti duševního zdraví, musíte nejdříve vědět, jaké jsou požadavky vašich pracovníků a jak ve skutečnosti pracují.

    Nesnažte se tedy nic odhadovat nebo domýšlet. Veďte s podřízenými kontinuální a upřímný dialog o tom, jak se jim pracuje a jakým problémům čelí – ať už pomocí pravidelných rozhovorů manažerů se svými podřízenými nebo pomocí průzkumů a dotazníků.

    Změňte firemní kulturu – a začněte u manažerů

    Dlouhodobou změnu v tom, jak se pracovníci cítí a jestli u nich jejich pracovní prostředí pozitivně podporuje duševní zdraví či ne, může přinést jenom trvalá změna ve firemní kultuře. Pokud chcete, aby se pracovníci cítili ve vaší firmě komfortně, je nutné tento přístup zakomponovat přímo do firemní kultury vaší společnosti.

    A v takovém případě je nutné začít především u manažerů. Ti totiž udávají tón firemní kultury a v praxi ji uplatňují. Změnu ve firemní kultuře je tedy nutné vždy zaujmout a využít potenciál týmových lídrů.

    Naučte se jako firma u pracovníků lépe a dříve rozpoznávat problémy z oblasti duševního zdraví

    Čím dříve se jako firma naučíte u pracovníka rozpoznávat problémy v oblasti duševního zdraví, tím jednodušší bude řešení daného problému. Jako firma byste proto měli mít zavedený systém, jak problémy u zaměstnanců včas identifikovat. A stejně tak byste měli nabídnout pracovníkům informace o tom, co mají dělat, když se dostanou do problémů, a měli byste jim nabídnout podpůrný systém.

     

    -mm-

    Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters
    Štítky: Firemní kultura