Leadership development starts with measuring

Rozvoj leadershipu začíná měřením

Leadership development has been a strong trend in companies during the recent years. Employers, partly due to the economic crisis, realized that it is good to be able to identify high potential employees, but not only that. It is even better to move these employees into leadership and develop them further. The faster it will go, the better. Clomedia.com, therefore, focused on the development of leaders and published some tips on how to accelerate leadership development we have summarized for you below.

Start with measuring

Once you identify high potential employees and decide to develop them further as leaders, you need clearly specified metrics to measure effectiveness of the development (turnover, productivity, time-to-hire, etc.). You cannot compare results without the metrics.

Choose the right development programs

It is relatively simple to find employees with the potential for further development. However, it is also necessary to find the right way to develop them. Succession plans reaching deep enough into your organizational structure may help you.

Involve coaching for performance improvement

Create coaching programs tailored to individual employees and their leadership roles. Focus on how you can contribute to the development of their careers in the coming years - i.e. on what you can offer, not only on what you want to get.

Provide different opportunities

Offer different projects for your high potential employees to develop different skills. Identify four to five most important skills and search for a suitable project for each of them.

Offer long-term challenges

You should also find long-term projects for your future leaders to improve all their skills gradually.

-kk-

    Rozvoj leadershipu začíná měřením

    Rozvoj leadershipu ve firmách patří k silným trendům posledních let. Zaměstnavatelé si částečně i díky ekonomické krizi uvědomili, že je dobré umět odhalovat zaměstnance s vysokým potenciálem, ale nejen to. Ještě lepší je tyto zaměstnance posouvat do rolí lídrů a dále rozvíjet. Čím rychleji se to bude dařit, tím lépe. Server clomedia.comse proto tentokrát zaměřil na téma rozvoje lídrů a publikoval rady, jak urychlit rozvoj leadershipu, které jsme pro vás shrnuli níže.

    Začněte měřením

    Jakmile identifikujete zaměstnance s vysokým potenciálem a rozhodnete se je dále rozvíjet jako lídry, potřebujete jasně daná měřítka efektivity tohoto rozvoje (fluktuace, produktivita, délka náboru apod.). Bez nich nelze porovnávat výsledky.

    Vyberte správné rozvojové programy

    Najít zaměstnance, kteří mají potenciál pro další rozvoj, je poměrně jednoduché. Je však třeba najít také správné cesty jejich rozvoje. Pomoci vám k tomu mohou plány nástupnictví, které budou sahat dostatečně nízko do vaší organizační struktury.

    Zapojte koučování pro zvýšení výkonnosti

    Vytvářejte koučovací programy na míru jednotlivým zaměstnancům a jejich vůdcovským rolím. Zaměřte se na to, jak můžete přispět k rozvoji jejich kariéry v dalších letech – tedy na to, co můžete nabídnout, nejen na to, co chcete dostat.

    Poskytujte různé příležitosti

    Nabízejte zaměstnancům s vysokým potenciálem různé projekty, aby se mohli rozvíjet v různých dovednostech. Určete čtyři až pět nejdůležitějších dovedností a pro každou z nich hledejte vhodný projekt.

    Nabízejte dlouhodobé úkoly

    Najděte pro budoucí lídry i dlouhodobý projekt, aby se mohli zlepšovat ve všech svých dovednostech postupně.

    -kk-

    Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer