Šéf je ten problém, ale neví o tom

Šéf často neví spoustu věcí o svém působišti, jelikož mu je nikdo neříká. Přitom však drží jeho osud ve svých rukou. Prochází pak pracovištěm jako nahý císař a pokukující okolí by na něho nejradši křičelo: „Ty jsi ten problém! Nic nevíš! Přestaň tvrdit, že jsi otevřený změnám, když je nesnášíš! Dej nám prostor pro inovace, my chceme něco jiného! Mlč a poslouchej!“

Šéf je jednoduše celému problému chodu podniku nebo projektu tak blízko, že si často neuvědomuje, že je to právě on, kdo brzdí jeho rozvoj. Členové jeho týmu ho v tom navíc ještě podporují úsměvy a kýváním. Toto je pět základních důvodů a možných řešení pro nápravu:
- Jako šéf máte největší odpovědnost a tudíž jste i nejvíce defenzivní. Pokuste se dát svým spolupracovníkům větší prostor pro jejich názory.
- Proti šéfům často stojí čas a zkušenosti. Zkušenosti nejen s vnímáním času mohou být užitečné v rámci optimalizace stávajícího projektu, v případě inovačního řešení však naopak. Nebraňte se novým strategiím a taktikám.
- Jako šéf máte příliš zkreslený pohled na věc a nevidíte širší souvislosti. Odpoutejte se od závislosti na vžitých každodenních přesvědčeních a strategiích. Otevřete se novým nápadům.
- Šéf často spoléhá jen na vlastní nápady a názory jiných považuje za konfliktní. Je proto dobré zdůraznit, že žádný nápad není špatný a vyzvat ke společné diskusi.
- Vedoucí pracovníci směřují k bodu, v jehož rámci se mohou od sebe navzájem po určité době naučit už jen málo nových věcí. Do procesu strategického plánování a inovací je třeba zahrnout další osoby z různých firemních oddělení a úrovní.
Zdroj: bcentral - Portál společnosti Microsoft věnovaný malým podnikům
Zobrazit přehled článků ze zdroje bcentral