Eaton otevírá nové globální Inovační centrum v Praze

Praha 19.1.2012 – Diverzifikovaný průmyslový výrobce Eaton Corporation (NYSE: ETN) dnes společně se svými partnery, agenturou Czech Invest a Českým vysokým učením technickým v Praze (ČVUT), oznámil otevření nového globálního Inovačního centra v Praze. Nové zařízení ve Vědeckotechnickém parku Roztoky je prvním globálním Inovačním centrem společnosti Eaton v Evropě a celkově pátým v celosvětové síti pokročilých inovačních center, která se nachází ve Spojených státech (2x), Indii a Číně.

Cílem Inovačního centra bude realizace moderních výzkumů zaměřených na vývoj energeticky účinných napájecích systémů a elektrifikaci dopravy, dopravních prostředků a leteckých aplikací. V úzké spolupráci se svými partnery z ČVUT plánuje Eaton zaměstnat v prvním roce až 50 vysoce kvalifikovaných inženýrů a tento počet zvýšit na přibližně 300 zaměstnanců v příštích čtyřech až pěti letech.

Evropské inovační centrum bude pro místní zákazníky, jako jsou Škoda Auto, VW Group, E. ON, HP či České dráhy, vyvíjet nová řešení pro správu napájení, která učiní elektrický, hydraulický a mechanický pohon úspornější, efektivnějšía bezpečnější.

Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest, zdůraznil význam působnosti společnosti Eaton v České republice. „Otevření inovačního centra Eaton v Praze je jedním z nejvýznamnějších zahraničních investic do České republiky v poslední době. Nejde jen o vytvoření 300 vysoce kvalifikovaných pracovních míst, ale také o doklad důvěry ve schopnosti místních inženýrů vyvíjet prvotřídní inovace.“

Lennart Jonsson, výkonný viceprezident a technologický ředitel společnosti Eaton Corporation, popsal základní činnost zařízení: „Nové globální Inovační centrum společnosti Eaton v Praze bude vyvíjet technologie, které nejenom přispívají ke snížení emisí uhlíku, čímž napomáhají stabilizovat globální klima, ale také pomohou výrazně snížit provozní náklady zákazníkům v energeticky náročných průmyslových odvětvích od dopravy po informační technologie. Jde o důležitý aspekt, neboť do roku 2050 se podle předpokladu poptávka po energii zdvojnásobí, avšak aby byl omezen globální nárůst teploty o dva stupně Celsia ve srovnání s předindustriální úrovní, musejí být emise CO2 sníženy na polovinu. Podle respektované mezinárodní agentury pro energii (IEA), musí být 60 % tohoto cíle splněno energeticky účinnými technologiemi, což vyžaduje dodatečné investice ve výši 10,5 bilionu dolarů do roku 2030.“

Yannis Tsavalas, prezident Eaton pro Evropu, Střední východ a Afriku vysvětlil, proč se společnost Eaton rozhodla pro inovační centrum v Praze. „Je několik důvodů, proč jsme se rozhodli vystavět inovační centrum v Praze. Nejdůležitější pro nás byla těsná blízkost Prahy k mnoha našim zákazníkům v tomto regionu, špičkoví techničtí odborníci na Českém vysokém učení technickém a silná podpora a zapojení českých úřadů. Nové zařízení bude rovněž stavět na dosavadní působnosti společnosti Eaton v České republice. Ta zahrnuje náš výrobní závod v Chomutově v rámci skupiny Vehicle Group, dále v elektro sektoru výrobní závod v Suchdole nad Lužnicí a obchodní kancelář v Praze.“

O společnosti Eaton v České republice

Společnost Eaton zahájila svou působnost v České republice v roce 1993 pod názvem Felton & Guileaume. Ten v roce 1998 převzal koncern Moeller GmbH.V roce 2008 proběhla akvizice společnosti a o rok později i přejmenování z Moeller na Eaton. Společnost Eaton dnes zaměstnává přibližně 1700 lidí v pobočkách v Praze, Suchdole nad Lužnicí, Pohořelicích a Chomutově. Tyto pobočky slouží lokálním i globálním zákazníkům, včetně VW Group, Volvo, E. ON, HP, IBM a České dráhy.

O společnosti Eaton Corporation

Eaton Corporation je diverzifikovaná společnost pro správu napájení s tržbami 13,7 miliardy dolarů za rok 2010. Eaton je celosvětově působící společností v oblasti elektrických systémů, zařízení pro distribuci a řízení elektrické energie; hydraulických a pneumatických komponent pro civilní i armádní využití; systémů hnacích ústrojí a jednotek pro nákladní a osobní vozidla zajišťujících optimalizaci výkonu, spotřeby paliva a bezpečnosti. Společnost Eaton má přibližně 73.000 zaměstnanců a své produkty dodává zákazníkům ve více než 150 zemích. V roce 2011 byl Eaton jmenován Celosvětovým inovátorem podle žebříčku  Thomson Reuters Top 100 za své úspěchy jako jedna z nejvíce inovativních společností na světě.

Kontakt