Study: The Future of HR in 10 points

Studie: Budoucnost HR v 10 bodech

How the HR function in organizations will evolve in the next five to seven years will depend on the current and expected trends in the development of economy, technology and employee expectations. That is the focus of a research project by Accenture titled The Future of HR. It is a long-term series of studies based on interviews with HR directors and their subordinates from different industries and regions of the world. The research also covers opinions of experts from individual industries, output from workshops and analyses of related literature.

The Accenture research identified the following ten basic areas in which the greatest changes in HR will probably be seen. You can download the summary of the research from here. In addition, the company has already published individual studies covering the first six areas. Each of them includes a summary of trends and recommendations for HR professionals. To read the individual studies, click on the links below.

10 areas of future changes in HR

1. Maximum use of skills

HR in all industries will experience increased pressure to obtain the best possible talent. Companies will require rapid placement of talent in specific jobs at specific times.

2. Personalization of talent management

In people management, the existing perception of employees will change from a single entity towards a more individual management in the form of personalized talent management solutions.

3. Expanded workforce

Organizations will use a more expanded workforce represented by a global network of external contractors, outsourcing providers, vendors and other "non-traditional employees."

4. HR as a driver of the agile organization

HR will play a more crucial role in how businesses adapt to rapidly changing market conditions and help to outperform their competition.

5. Talent management hand in hand with the science of human behavior

New scientific findings about the human brain and behavior will help HR to better manage the performance of organizations.

6. Global work with talents

HR will become more adapted to the global world, including talent acquisition strategies and management techniques, including providing support to mobile workers in different parts of the world.

7. Radical digital changes

Social networks, gamification, cloud solutions, mobile devices, big data, customer applications ... All these new technologies will change the way work is performed, including the support provided by HR.

8. Democratization thanks to social media

Future organizations will be made up of knowledge workers who will be able to use social media to come up with solutions together. This will become evident in the flattening of the hierarchies and structures of organizations.

9. Risk management

HR will have to learn to use risk management strategies in various areas including everything from employee data protection, to the risks associated with poor  employees selection, and talent turnover.

10. Extending the impact of HR

HR will shift from being a stand alone department only managing human resources towards greater cooperation with all the other departments within organizations.

-kk-

    Studie: Budoucnost HR v 10 bodech

    Jak se bude vyvíjet funkce HR v organizacích v následujících pěti až sedmi letech v závislosti na aktuálních a očekávaných trendech v oblasti vývoje ekonomiky, technologií nebo očekávání zaměstnanců? Na tuto otázku se zaměřil výzkumný projekt společnosti Accenture s názvem The Future of HR. Jedná se o dlouhodobou sérii studií, která vychází z rozhovorů s řediteli HR a jejich podřízenými z různých oborů a částí světa, doplněných o názory odborníků na jednotlivá odvětví, ale i poznatky z odborných workshopů či analýzu obdobné literatury.

    Výzkum společnosti Accenture identifikoval následujících deset základních oblastí, v nichž dojde v HR k největším změnám. Shrnutí celého výzkumu si můžete stáhnout zde. Pro prvních šest popsaných oblastí pak již byly zveřejněny samostatné dílčí studie se shrnutím trendů a doporučeními, jak postupovat. Najdete je pod odkazy níže.

    10 oblastí budoucích změn v HR

    1. Maximální využití dovedností

    HR ve všech odvětvích pocítí zvýšený tlak na získání nejlepších možných talentů. Organizace budou požadovat rychlé doplňování talentů na konkrétních místech v konkrétních chvílích.

    2. Personalizace řízení talentů

    V řízení lidí dojde ke změně od vnímání zaměstnanců jakožto jedné entity k individuálnímu řízení v podobě řešení talent managementu na míru.

    3. Rozšířená pracovní síla

    Organizace budou více využívat rozšířené pracovní síly v podobě globální sítě externích kontraktorů, poskytovatelů outsourcingu, prodejců a dalších „netradičních zaměstnanců“.

    4. HR jako řídicí prvek agilní organizace

    HR získá zásadní roli v tom, jak firmy dokáží reagovat na rychle se měnící podmínky na trhu a překonat konkurenci.

    5. Talent management ruku v ruce s vědou o lidském chování

    Nové vědecké poznatky o lidském mozku a chování pomohou HR lépe řídit výkonnost organizací.

    6. Globální práce s talenty

    HR se více přizpůsobí globálnímu světu včetně svých strategií pro získávání talentů a manažerských technik – například podpory mobilních zaměstnanců v různých částech světa.

    7. Radikální digitální změny

    Sociální sítě, gamifikace, cloudová řešení, mobilní zařízení, big data, zákaznické aplikace... Všechny tyto nové technologie změní způsob výkonu práce, a tudíž i podpory ze strany HR.

    8. Demokratizace díky sociálním médiím

    Organizace budou plné znalostních pracovníků, kteří budou umět využívat sociální média ke společnému vytváření řešení. To se projeví zploštěním hierarchie a struktur organizací.

    9. Řízení rizik

    HR se bude muset naučit pracovat se strategiemi pro řízení rizik, které budou zahrnovat vše od ochrany osobních údajů po rizika spojená se špatně vybranými zaměstnanci nebo fluktuací talentů.

    10. Rozšíření vlivu HR

    HR se posune od samostatného útvaru, který pouze spravoval lidské zdroje, k větší spolupráci se všemi útvary v rámci organizací.

    -kk-

    Zdroj: Accenture - globální poradenská společnost
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Accenture