Micro-learning: Co to je a proč by vás tento vzdělávací trend měl zajímat?

Micro-learning: Co to je a proč by vás tento vzdělávací trend měl zajímat?

Rozvoj pracovníků je pro každou firmu zcela klíčový. Jedná se nejen o oblíbený benefit, ale i o nutnost, bez které firmy nemohou zůstat konkurenceschopné. Jedním z aktuálních trendů, jehož směrem se rozvoj a vzdělávání pracovníků ubírají, je micro-learning. Co to je a proč by vás tento princip měl zajímat?

Micro-learning: what is it and why should you pay attention to this L&D trend?

Employee development is crucial for any company. It is not only a popular benefit, but also a necessity without which companies cannot remain competitive. One of the current trends in employee development is micro-learning. What is it and why should you be interested in this principle?

What is micro-learning

The old, outdated idea of employee training was that employees were „locked“ in a room for a day or several days and a lecturer tried to teach them something. Micro-learning, however, represents a different approach. As Talent Management states, it involves continuous learning on the job in small doses. These „educational bites“ are often regular. Training is broken down into short, approximately ten-minute sections, and the employee spends time on each of these sections each workday.

Benefits of micro-learning

What are the benefits of micro-learning? Employees do not get overwhelmed. Information is given to them gradually and employees can thus digest it more efficiently. In addition, the newly-acquired skills can be immediately tested in practice and incorporated into the work routine of the employee more easily. If the employee were to acquire all this information at once, during a long and intense training session, it would be difficult for them to implement it all in their everyday work.

Rules of micro-learning

In order to implement the micro-learning principle effectively in your company, you need to keep a few principles in mind.

  • Do not be too ambitious. Do not expect employees to learn for an hour every day. Five to ten minutes a day is enough. If you overwhelm your workers, they will soon become frustrated, disinterested or burned out.

  • Choose the right tools. No matter how you organize your company's micro-learning system, you must always use the right tools. Whether it is your internal company system, a training database or peer-to-peer training, you always need to offer your employees easy-to-use tools.

  • Not everything can be learned through micro-learning. Some topics simply cannot be taught through micro-learning as they require longer lessons and deeper concentration.

 

-mm-

    Micro-learning: Co to je a proč by vás tento vzdělávací trend měl zajímat?

    Rozvoj pracovníků je pro každou firmu zcela klíčový. Jedná se nejen o oblíbený benefit, ale i o nutnost, bez které firmy nemohou zůstat konkurenceschopné. Jedním z aktuálních trendů, jehož směrem se rozvoj a vzdělávání pracovníků ubírají, je micro-learning. Co to je a proč by vás tento princip měl zajímat?

    Co to je micro-learning

    Starý, překonaný systém vzdělávání pracovníků vypadal tak, že se zaměstnanci „zavřeli“ na den až několik dní do jedné místnosti a nějaký lektor je cosi učil. Micro-learning však představuje jiný postup. Jak uvádí Talent Management, jedná se o učení za chodu, během práce, a to v malých dávkách. Ty bývají často pravidelné. Školení pracovníka se tedy rozdělí na krátké, třeba desetiminutové úseky, a každému z těchto úseků se pracovník věnuje každý pracovní den.

    Výhody micro-learningu

    V čem je micro-learning výhodný? Nedochází k přetížení pracovníka. Informace jsou dávkovány postupně a zaměstnanec je tak může efektivněji vstřebat. Navíc si jednotlivé, nově nabyté dovednosti, může snadněji postupně zkoušet v praxi a zařazovat je do své pracovní rutiny. Kdyby však všechny tyto informace získal najednou, během dlouhého a nárazového školení, jen těžko by je mohl všechny v každodenní praxi implementovat.

    Jak na micro-learning

    Abyste princip micro-learningu efektivně zavedli ve vaší firmě, je nutné mít na paměti několik zásad.

    • Nebuďte příliš ambiciózní. Neočekávejte, že se zaměstnanci budou vzdělávat hodinu každý den. Opravdu stačí pět deset minut denně. Pokud byste pracovníky přehltili, brzy by u nich došlo k frustraci, nezájmu či vyhoření.

    • Zvolte vhodné nástroje. Ať už si systém micro-learningu ve firmě zorganizujete jakkoliv, vždy musíte mít oporu ve vhodných nástrojích. Ať už se jedná o váš interní firemní systém, databázi školení nebo peer-to-peer vzdělávání, vždy je nutné nabídnout pracovníkům snadno ovladatelné nástroje.

    • Nesnažte se do micro-learningu „nacpat“ vše. Některá témata se micro-learningem naučit zkrátka nedají a vyžadují delší úseky a hlubší soustředění.

     

    -mm-

     

    Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management