Micro-learning: Co to je a proč by vás tento vzdělávací trend měl zajímat?

Rozvoj pracovníků je pro každou firmu zcela klíčový. Jedná se nejen o oblíbený benefit, ale i o nutnost, bez které firmy nemohou zůstat konkurenceschopné. Jedním z aktuálních trendů, jehož směrem se rozvoj a vzdělávání pracovníků ubírají, je micro-learning. Co to je a proč by vás tento princip měl zajímat?

Ilustrační snímek

Co to je micro-learning

Starý, překonaný systém vzdělávání pracovníků vypadal tak, že se zaměstnanci „zavřeli“ na den až několik dní do jedné místnosti a nějaký lektor je cosi učil. Micro-learning však představuje jiný postup. Jak uvádí Talent Management, jedná se o učení za chodu, během práce, a to v malých dávkách. Ty bývají často pravidelné. Školení pracovníka se tedy rozdělí na krátké, třeba desetiminutové úseky, a každému z těchto úseků se pracovník věnuje každý pracovní den.

Výhody micro-learningu

V čem je micro-learning výhodný? Nedochází k přetížení pracovníka. Informace jsou dávkovány postupně a zaměstnanec je tak může efektivněji vstřebat. Navíc si jednotlivé, nově nabyté dovednosti, může snadněji postupně zkoušet v praxi a zařazovat je do své pracovní rutiny. Kdyby však všechny tyto informace získal najednou, během dlouhého a nárazového školení, jen těžko by je mohl všechny v každodenní praxi implementovat.

Jak na micro-learning

Abyste princip micro-learningu efektivně zavedli ve vaší firmě, je nutné mít na paměti několik zásad.

  • Nebuďte příliš ambiciózní. Neočekávejte, že se zaměstnanci budou vzdělávat hodinu každý den. Opravdu stačí pět deset minut denně. Pokud byste pracovníky přehltili, brzy by u nich došlo k frustraci, nezájmu či vyhoření.

  • Zvolte vhodné nástroje. Ať už si systém micro-learningu ve firmě zorganizujete jakkoliv, vždy musíte mít oporu ve vhodných nástrojích. Ať už se jedná o váš interní firemní systém, databázi školení nebo peer-to-peer vzdělávání, vždy je nutné nabídnout pracovníkům snadno ovladatelné nástroje.

  • Nesnažte se do micro-learningu „nacpat“ vše. Některá témata se micro-learningem naučit zkrátka nedají a vyžadují delší úseky a hlubší soustředění.

 

-mm-

 

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management