Dočkají se zaměstnanci v USA nemocenské a mateřské?

Ilustrační snímek

203 profesorů z 88 amerických vysokých škol, mezi nimiž nechybí Harvard, Yale, Stanford, MIT nebo Wharton School při University of Pennsylvania, podepsalo otevřený dopis na podporu zavedení institutu placené nemocenské a rodičovské dovolené ve Spojených státech. Informoval o tom server Mashable.com.

Argumentují důkazy o tom, že plošný systém nemocenského pojištění a rodičovské dovolené má pro firmy i celou ekonomiku obchodní smysl a přínos. Zaměstnanci, kteří mohou věnovat více času svému soukromému životu, zažívají méně stresu, v práci jsou produktivnější a angažovanější. Zároveň cítí větší loajalitu ke svému zaměstnavateli a dosahují dokonalejších vůdcovských schopností. To všechno vede k nižší fluktuaci a vyšším ziskům.

Peníze jen pro vyvolené

USA jsou jedinou rozvinutou ekonomikou na světě, v níž neexistuje státní systém nemocenského pojištění a zaměstnanci nemají nárok na placenou rodičovskou dovolenou. Rodiče zde sice mohou čerpat mateřskou dovolenou po dobu 12 týdnů (stejně jako např. ve Svazijsku či Lesothu), ale jedná se o neplacenou dovolenou, na kterou mají nárok pouze zaměstnanci firem s více než 50 zaměstnanci.

Některé, zejména velké technologické firmy již začaly nabízet placenou nemocenskou a rodičovkou dovolenou z vlastní iniciativy jako zaměstnanecký benefit. Statistika je však neúprosná: K placené mateřské dovolené má přístup pouze 13 % pracujících obyvatel USA. Zaměstnavatelé přispívají na nemocenské pojištění necelým 40 % zaměstnanců.

Sto let za opicemi

Signatáři dopisu vyzývají Kongres, aby přijal návrh zákona s názvem Family and Medical Insurance Leave (FAMILY) Act předložený Demokraty v roce 2013. Ten zakládá společnou normu nemocenského pojištění a placené rodičovské dovolené pro všechny zaměstnance ve Spojených státech. Dávky mají být vypláceny ze sociálního pojištění, do něhož budou zaměstnanci odvádět 0,2 % platu.

Hlavní autor dopisu Stewart Friedman, profesor managementu na Wharton School, označuje v tomto kontextu Američany za „Neandrtálce“ ve vztahu k ostatním rozvinutým zemím. Totéž si myslí i profesorka Amy Edmondsonová z Harvard Business School, která navíc zdůraznila nesmyslnou délku debaty o zavedení nemocenského pojištění, která v USA trvá již čtyřicet let.

Zavedení státního nemocenského pojištění podporuje i prezident Barack Obama, přičemž FAMILY Act by podle něho mohl být jednou z cest. Nedávno podepsal nařízení, podle něhož musejí všechny společnosti, které uzavírají obchodní spolupráci s vládními organizacemi nabízet svým zaměstnancům alespoň sedm dní placené nemocenské.

-kk-

Zdroj: Mashable - server věnovaný sociálním a digitálním médiím
Zobrazit přehled článků ze zdroje Mashable