Odzvoní hodině na oběd?

Téměř 90 procent Britů si nevybírá svou hodinu na oběd. Pouze polovina věnuje této přestávce 30 minut. Celou hodinu využívá jen asi 12 procent zaměstnanců. Vyplynulo to z výzkumu organizace Employment Law Advisory Services (ELAS), která vyzývá zaměstnavatele, aby tuto skutečnost nepřehlíželi.

Zaměstnavatelé by si podle ní měli uvědomit, že zaměstnanci bez polední přestávky v pracovním dni mohou mít negativní vliv na celou firmu. Odborníci na stravování navíc varují, že obědvání u pracovního stolu zvyšuje rizika střevních onemocnění.

Poradce Institutu pro personalistiku a rozvoj (CIPD) Mike Emmott je však jiného názoru. Vysvětluje, že podle směrnic o pracovní době mají zaměstnanci pracující více než 6 hodin denně nárok na nerušenou přestávku v délce pouze dvaceti minut. Dvacetiminutová přestávka na oběd či vyřízení nákupů na internetu nebo odchod z práce o dvacet minut dříve může podle něho nabídnout lepší rovnováhu mezi prací a soukromým životem než pevná hodina na oběd.

-kk-
Article source HR Zone - British website focused on HR
Read more articles from HR Zone