Dětské skupiny míří do parlamentu

Ilustrační snímek

Vláda na svém zasedání 22. května 2013 podpořila návrh zákona o tzv. dětských skupinách. Chce tak posílit rozvoj alternativních předškolních zařízení a umožnit rodičům rychlejší návrat do zaměstnání. Dětská skupina je služba péče o děti od jednoho roku do zahájení povinné školní docházky. Spočívá v pravidelné péči mimo domácnost dítěte, v kolektivu dětí, mimo režim předpisů o školách a školských zařízeních. Návrh nyní projedná poslanecká sněmovna a senát. Bude-li schválen, dětské skupiny budou moci zřizovat firmy, kraje, obce nebo i neziskové organizace již od ledna 2014.

„Pomoci jim v tom mohou dotace z Evropského sociálního fondu. Využít lze druhou výzvu z Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost, která je zveřejněna na adrese http://www.esfcr.cz/vyzva-b5. V první výzvě byly evropské dotace přislíbeny 35 zájemcům o dětskou skupinu, jejich seznam a další informace jsou na http://www.esfcr.cz/file/8609/,“ uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí v tiskové zprávě. Výhodou mají být také daňové odpisy pro zaměstnavatele a slevy na dani pro rodiče.

V současné době fungují v České republice dvě dětské skupiny, které pilotně provozuje ministerstvo práce a sociálních věcí. První, v níž může být až dvanáct dětí, funguje od července 2011, druhá - pro maximálně šest dětí - pak od letošního února.

-kk-

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí - server MPSV ČR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ministerstvo práce a sociálních věcí