Angažovanější = zdravější

Rostoucí výdaje za zdravotní pojištění děsí mnoho vedoucích pracovníků. V novém průzkumu Wells Fargo/Gallup sdělily více než dvě třetiny vlastníků malých firem, že náklady na zdravotní péči velmi ubližují současnému obchodnímu klimatu. Není divu, že se vyšší manažeři děsí, vždyť podle nových zpráv vzrostou zdravotní náklady v průměru o 11 %, zatímco zaměstnavatelé jsou schopni vstřebat pouze 9 % roční nárůst. Řídicí pracovníci se zoufale snaží udržet výdaje různými taktikami, od investování do wellness programů po zkracování různých dávek. Ale možná přehlédli jeden faktor, silně propojený s fyzickým a psychickým zdravím zaměstnanců, který na něj může mít velký vliv – jak angažovaní jsou zaměstnanci ve své práci.

Průzkum vychází z rozdělení zaměstnanců podle angažovanosti do tří skupin – angažovaní (pracují s nadšením a posouvají podnik kupředu), neangažovaní (práci dávají čas, ale ne energii) a aktivně neangažovaní (předvádějí svou nespokojenost, podkopávají to, čeho jejich angažovaní kolegové dosáhli). Podle výsledků průzkumu se 62 % angažovaných pracovníků domnívá, že jejich práce pozitivně ovlivňuje jejich zdraví. Totéž si myslí 39 % neangažovaných a 22 % aktivně neangažovaných pracovníků. Více znepokojivý je fakt, že 54 % aktivně neangažovaných pracovníků říká, že jejich práce má negativní vliv na jejich zdraví. Stejný názor má 30 % neangažovaných a jen 12 % angažovaných pracovníků. Čísla jsou trochu mírnější, co se týká mentálního zdraví. Avšak rozdíl mezi úrovněmi angažovanosti jsou dramatičtější – 78 % angažovaných pracovníků, ale jen 15 % aktivně neangažovaných pracovníků cítí, že jejich práce prospívá jejich psychice. Naopak podle 51 % aktivně neangažovaných má jejich práce na jejich psychické zdraví vliv negativní.

Korelace ale neznamená příčinnost. Důvodem tvrzení může být například to, že někteří pracovníci jsou celkově optimističtější a tedy se i více angažují v práci. Ale pro manažery a personalisty je důležitý důsledek – angažovaní zaměstnanci spíše než ostatní vidí svou práci jako zdravou. Nemohou kontrolovat, zda zaměstnanci pravidelně cvičí, ale mohou zajistit lepší pracovní podmínky, které vedou k angažovanosti zaměstnanců. To jest otevřenou komunikaci, respekt, pozitivní vztahy, týmovou práci, důvěru atd.

-ba-
Zdroj: Gallup Management Journal - online magazín přední světové výzkumné společnosti Gallup Organization
Zobrazit přehled článků ze zdroje Gallup Management Journal