Benefity by měly odrážet zájmy zaměstnanců

Aleš Křížek, manažer ze společnosti Robert Half International , která se zabývá vyhledáváním a výběrem kvalifikovaných zaměstnanců, hovořil pro Hospodářské noviny o nejnovějších trendech v oblasti zaměstnaneckých výhod. Stále více lidé si podle něho žádá odborné vzdělávání či možnost práce z domova.

Rozhodování na základě benefitů přichází v potaz zejména a u uchazečů, kteří mají více nabídek. Dnes jsou to zvláště Odborníci na IT či ekonomiku. Podle nedávného výzkumu Robert Half International patří mezi běžné benefity v ČR stravenky, týden dovolené navíc, nápoje a občerstvení na pracovišti či příspěvek na penzijní pojištění. Benefity pro odborníky, kterých je na trhu nedostatek, pak zahrnují ještě služební vůz k soukromým účelům, mobil nebo notebook.

Zaměstnavatelé se stále drží daňově výhodných benefitů, začínají ale více vycházet vstříc individuálním zájmům a potřebám zaměstnanců. Zaměstnavatelé se sice stále drží daňově výhodných benefitů, nicméně upouštějí od jejich paušálního zavádění. Na místo toho přihlížejí k potřebám zaměstnance. Nejméně rozšířené je zatím proplácení kuponů MHD, příspěvek na školení dle vlastního výběru nebo více dní volna navíc. Také se ještě příliš nevyužívají akciové opce jako v zahraničí.

Sám Aleš Křížek by firmám při volbě benefitů doporučoval sáhnout po výhodách, které zaměstnanci skutečně chtějí. Dobré je také každoročně vyhodnocovat úspěšnost benefitů, protože priority zaměstnanců se mohou měnit.

-kk-

Zdroj: iHNed.cz - online zprávy Hospodářských novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje iHNed.cz