Firmy „bojují” o každého pracovníka. Nezaměstnanost je nejnižší za 20 let

Nezaměstnanost v České republice je nyní nejnižší za posledních 20 let. V říjnu 2018 klesla na 2,8 procenta. I proto se firmy a zaměstnavatelé přetahují o každého pracovníka a snaží se mu nabídnout co nejlepší podmínky.

Ilustrační snímek

V současnosti se v ČR objevuje více volných pracovních míst než je uchazečů. Společnosti se tak snaží získat zaměstnance od konkurence, vytváří se také tlak na výši mzdy. Nedostatek lidí je ve všech sférách, hlavně v oblasti průmyslové výroby.

Například společnost Amazon sází na předvánoční nákupní horečku, a protože ví, že lidé si chtějí před Vánoci vydělat co nejvíce a potěšit své blízké bohatou nadílkou, vytvoří před Vánoci 2500 sezonních míst. V ČR ale musí počítat s poskytnutím konkurenceschopné mzdy a dalších benefitů. Kvůli předvánočnímu shonu, přehršle objednávek a nedostatku času na odbavení posílí “příležitostní” pracovníci přes 4500 stálých zaměstnanců. V distribučním centru v Dobrovízi u Prahy.

Na sváteční sezonu se chystáme prakticky celý rok. Letos přijmeme více než 2 500 lidí, díky kterým budou moci naši zákazníci prožít pohodové vánoční svátky. Nebudou se muset strachovat, zda jim objednané dárky dorazí pod stromeček včas,“ řekl Steven Harman, viceprezident evropských operací společnosti Amazon.

Mzda se pohybuje od 150 korun a výše na hodinu. Pracovníci mohou získat díky docházce nebo dobrému výkonu desetiprocentní finanční bonus. Jako mnoho dalších láká i tato firma na benefity, jakými je například doprava z a do práce zdarma nebo teplé jídlo, také zdarma.

Je skvělé, že můžeme pro sezonní pracovníky vytvořit tolik pracovních míst. Stovky z nich u nás pak navíc zůstanou pracovat dál v trvalém pracovním poměru. V Amazonu vytváříme různé typy pracovních příležitostí a zaměstnancům nabízíme vysokou míru flexibility. Chceme, aby pracovní místa oslovila co nejširší spektrum uchazečů. Od těch, kdo mají zájem o plný pracovní týden, až po ty, kdo dávají přednost práci na částečný úvazek,“ uvedl Karel Foltýn, HR ředitel Amazonu pro Německo, střední a východní Evropu.

-bp-