Jak snížit náklady na dojíždění?

I když nemůžete ovlivnit ceny pohonných hmot, existují postupy, které vám mohou pomoci snížit náklady na dojíždění do zaměstnání, což vám nejen ušetří prostředky, ale také zvýší  spokojenost v práci.

- Najděte si spolucestující. Pokud víte o někom ve firmě, kdo žije ve vaší blízkosti, zvažte tzv. „carpooling“ (sdílení). Nejen, že ušetříte na benzínu, také budete mít příležitost poznat blíže jiné kolegy. Téměř dvě třetiny pracovníků, kteří se zúčastnili průzkumu na serveru Careerbuilder.com tvrdily, že jim profesně velmi prospělo, když se spřátelily s dalšími kolegy.

- Prošetřete interní zdroje. Řada firem má programy, které mají za úkol ulehčit zaměstnancům dojíždění formou slev na veřejnou dopravu, firemní kyvadlovou dopravou a programy sdílení jízdy.

- Zvažte stlačený pracovní týden. Jedná se o pracovní plán, kdy pracujete čtyři dni deset hodin namísto pěti dnů po osmi hodinách. V závislosti na typu povolání, které děláte, může být pro vás vhodná i tato volba.

- Telecommuting. Pokud by vám nevadilo pracovat z domova, bude třeba, abyste osvětlili, že taková změna bude výhodná nejen pro vás, ale také pro firmu. Začněte kontaktováním oddělení HR, nebo si projděte firemní směrnice a zjistěte, zda firma s něčím takovým počítá. Pokud vaše firma nemá žádnou formální směrnici řešící telecommuting, zkuste prověřit profesní síť a identifikovat osoby, které pracovaly tímto způsobem a zjistěte, co udělaly, aby takto mohly fungovat.

 

-av-
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder