"Můj domov, můj hrad" aneb Zařiďte si interiér účelně a vkusně

Možná přemýšlíte nad tím, co má interiérový design společného s personálním managementem. A přeci překvapivě mnoho. Vždyť personalizovaný interiér je vizitkou vašich schopností organizovat a řídit prostor kolem sebe. Je to o vás i o těch dalších, kteří s vámi toto místo sdílejí, chtějí se zde cítit dobře a znovunabýt energii pro pracovní i jiné aktivity běžného života. Potřeby těchto lidí jsou tedy „až“ na prvním místě…

Takže, jak zařídit interiér bytu, popřípadě domu, abyste naplnili potřeby a vkus jeho obyvatel při současné limitaci prostorovými možnostmi? To je základní otázka, jejíž řešení je velmi individuální. Přesto vám kurz „Jak si zařídit interiér“ organizovaný společností Systémy jakosti ve spolupráci s mladými architekty Ateliéru Finta dokáže v této problematice přehledně a praktickou formou velmi slušně rozšířit obzory. Vše si totiž sami vyzkoušíte… Staňte se na pár hodin „manažerem“ vlastního bydlení!

„Pravidla můžete porušovat, ale nikdy ne ignorovat.“ (David Jury)

Každopádně „pravidla ale nejdříve musíme znát, abychom je mohli porušovat,“ uvádí hned zkraje kurzu Judita Tylšová z Ateliéru Finta. Ano, v tom dlí velký kus pravdy. Přesto mnozí z nás vlastní bydlení zařizují zcela pocitově bez znalosti byť jen základních pravidel a s menší či větší mírou vkusu nebo ohledem na prostorové nároky vybavení. A v tom bývá často kámen úrazu…

Schválně si zkuste udělat krátké cvičení. Jak trávíte pracovní (vaše profese) a jak volný čas? Jaké máte zájmy a životní styl? Co váš společenský život? Rádi pozvete přátele na návštěvu? Máte-li odpovědi, skvěle. A nyní se zeptejte sami sebe: Je váš byt, respektive jeho zařízení, skutečně obrazem vašeho života nebo je stále ještě co zlepšovat?

Ergonomie a funkčnost je základ

Tak, vstupní informace máte. Nyní je potřeba zaměřit se na to, zda obývací pokoj, ložnice nebo kuchyň, jejichž zařízení jste si tolik oblíbili, skutečně odpovídají také minimálním nárokům na ergonomii a funkčnost. Je totiž krásné vybavit si interiér vším, co je vám příjemné a pohodlné, ale může se stát, že najednou zjistíte, že ve vašem domovu je až příliš mnoho krásných věcí, které však zbytečně zabírají prostor a neefektivně plní svou funkci.

Pár informací pro vaši kontrolu:

  • Jaká je vzdálenost vaší televize od posezení? Dvou až třínásobná délka úhlopříčky je optimální.
  • Mnoho různých kuchyňských spotřebičů a zařízení zabírá prostor na lince. Pracovní místo by mělo mít nejméně 90 centimetrů.
  • Je postel umístěna čelem tak, že máte přehled o celém pokoji? Okno i dveře by neměly být na stejné stěně jako postel. Většina z nás se totiž potřebuje cítit v ložnici bezpečně. Rušivé prvky jako jsou tapety či obrazy je pak ideální umístit za hlavu, aby zbytečně nestimulovaly nervovou soustavu před spaním.

Tyto údaje stojí za zvážení a na kurzu dostanete opravdu mnoho těchto podnětů, díky nimž se pak můžete vyvarovat pocitu, kdy chodíte po místnosti a říkáte si: „Je to pěkné, ale není to (ještě) ono.“

Příklad dispozičního řešení interiéru Příklad dispozičního řešení interiéru

Příklad dispozičního řešení interiéru

Hra barev a světel

Vybavení není samozřejmě tím jediným, o čem je třeba při zařizování domova uvažovat. Barvy a správné osvětlení dokreslují atmosféru. Mají významný podíl na tom, jak se ve svém soukromí cítíte, a není radno je překombinovat.

Z hlediska barev si můžete hrát s jejich světlostí, sytostí nebo odstíny. Barevnou analogií na stejné straně kruhu pak vytvoříte harmonický dojem, komplementárními protilehlými barvami v kruhu zase upoutáte pozornost. Správnou kombinaci barev si můžete snadno otestovat na stránce kuler.adobe.com.

Analogie, komplementarita barev a barevná triáda v barevném kruhu

Není radno přehlížet ani teplotu barev, které jednak působí na psychiku, ale má vliv také na vnímání hloubky prostoru. Studená modrá barva je vnímána poměrně jako hluboká a vyvolává pocit vzdálenosti, zatímco teplá žlutá barva stěnu přibližuje.

Hloubka modré barvy na stěně vyvolává pocit její vzdálenosti

Žlutá barva na stěně vyvolává pocit její blízkosti 

Umístění světelných zdrojů pak hraje důležitou roli ve hře světel a stínů, kdy orientace a vzdálenost, s jakou umístíte světlo od stěny či stropu, dokreslí tvar prostoru a zvýrazní nebo potlačí plasticitu a strukturu povrchů. Nakonec si dejte pozor i na teplotu, kterou vyzařují různé typy světel. „Je důležité pohlídat si, aby v jedné místnosti nebylo více světelných zdrojů s odlišnou teplotou,“ radí architekt Miloš Fischer.

Dřevo, kámen, sklo či kov…

Nepřeberný výběr a kombinace materiálů je něčím, co si zde ve článku jen stěží ve zkratce popíšeme. To si musíte osahat a vidět. A právě během kurzu se vám této ochutnávky dostane. Zjistíte, jaký materiál váš prostor zútulní, jaký jej propojí nebo zlepší akustiku místnosti, proč není dobré využívat pískovcové materiály v kuchyni a jaký materiál bude „žít“ spolu s vámi a za náležitou péči se vám odvděčí svou dlouhověkostí.

Oba architekti se shodují v tom, že kreativita v interiéru znamená především chytré prostorové řešení, nikoli kombinaci mnoha barev nebo materiálů, což si ostatně vyzkouší i sami účastníci kurzu při vlastním navrhování interiéru – tedy alespoň na papíře.

 Příklad koláže interiérového designuPříklad koláže interiérového designu 

Chtěli byste se sami zúčastnit kurzu nebo jej věnovat zaměstnancům jako příjemný a netradiční bonus? Přehled kurzu včetně aktuálního kalendáře naleznete na stránkách Systémů jakosti. Další kurz "Jak si zařídit interiér" se bude konat 27. září 2014 v Praze. Bližší informace o samotných lektorech kurzu z Ateliéru Finta si můžete přečíst zde.