Nadnárodní společnosti přinášejí do Evropy wellness programy

Zaměstnavatelé se v konkurenčním prostředí snaží přilákat a udržet dobré lidi pomocí wellness programů.

V červenci 2005 představila firma American Standard svým 20 000 zaměstnancům speciální wellness program, který zahrnuje posouzení zdravotních rizik a dobrovolný screening. Zaměstnanci mohou účastí v programu ročně ušetřit na zdravotní péči až 500 USD. Pro rok 2005 tak firma ušetřila jen řízením chronických nemocí 1,6 mil. USD. Firma teď chce zavést program i v Evropě.

American Standard je mezi několika nadnárodními společnostmi, které plánují zavést wellness programy v Evropě během několika příštích měsíců. Zatímco jen 16 % nadnárodních firem nabízí nějaký program, který propaguje zdravý životní styl, 28 % plánuje jít touto cestou do dvou let.

Z důvodu přílišného spoléhání na státní zdravotní systém v řadě evropských zemí, některé vlády snižují své krytí. Lidé často čekají hodiny, než se na ně u lékaře dostane řada a výsledkem jsou větší zdravotní výdaje a absence.

Změna, kterou přinesou tyto programy v Evropě nebude malá, neboť se jedná z tohoto pohledu o nový trh, kde je jen několik poskytovatelů wellness programů a málo dat k prokázání efektivity takovýchto iniciativ.

-av-
Zdroj: Workforce.com - informace o lidských zdrojích a jejich řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workforce.com