Odměňujte bez peněz

Zejména malé firmy by rády projevily zaměstnancům určité zvláštní uznání za dobrou práci, nemohou si však dovolit povýšení nebo finanční kompenzaci. Článek proto shrnuje několik nápadů, jak odměnit zaměstnance a nepřekročit při tom firemní rozpočet.

- Veřejné uznání. Pořádáte-li pravidelné porady, je to výborná příležitost, jak veřejně ocenit úspěšné zaměstnance. Nejen, že tím projevíte své uznání jednomu zaměstnanci, ale také motivujete k dobré práci ostatní. Vhodné je doplnit veřejné uznání ještě malým dárkem, který vás nezruinuje, např. zvláštní parkovací místo na jeden měsíc.

- Laterální výměna pozic. Pokud některý váš úspěšný zaměstnanec projeví zájem o postup ve firmě, můžete jej odměnit laterální výměnou pracovní pozice (např. když vaše asistentka projeví zájem o práci v obchodním oddělení). Nejde o povýšení, ale je zde dlouhodobá možnost postupu v kariéře.

- Volno navíc. Volno je silný motivátor. U malých úspěchů může stačit hodina volna na oběd navíc, u větších projektů věnujte více volných dní nebo prodlužte zaměstnanci víkend.

-kk-

Zdroj: Morebusiness.com - americký web pro malé podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Morebusiness.com