Rodina a práce v programech zaměstnaneckých výhod

Ilustrační snímek

Firmy si dnes stále více uvědomují nutnost poskytování zaměstnaneckých výhod, které pracovníkům pomohou lépe vyvážit jejich pracovní a osobní životy. Znamená to pro ně nábor a udržení největších talentů, snížení absencí a nákladů na zdravotní potřeby zaměstnanců, zvýšenou morálku a produktivitu, vyšší spokojenost zákaznické obce a pozitivní firemní image. Motivační programy na vyvážení pracovních a osobních životů zaměstnanců můžeme rozdělit do pěti základních kategorií:

- Benefity orientované k potřebám rodiny (rodinné slevy v místních obchodech, místnosti pro kojící matky, semináře a diskuse o rodinných problémech, firemní akce za účasti partnerů a rodin zaměstnanců apod.)
- Alternativní uspořádání pracovní doby a volna.
- Zdraví a životní styl (programy na řízení stresu, udržování fyzické kondice, úhrada preventivních prohlídek, očkování, firemní tělocvična apod.)
- Ostatní příjemné možnosti na pracovišti (čistírna, asistence při výběru osobní zábavy, cestování apod.)
- Finanční podpora (výběr pojištění, zaměstnanecké slevy do místních divadel či restaurací apod.)

Vývoj efektivních programů zaměstnaneckých výhod, které zaměstnancům pomohou lépe vyvážit jejich soukromí a práci není v podstatě nijak složitý. Vyžaduje pouze důkladný průzkum požadavků jednotlivých zaměstnanců a jejich integraci s ostatními firemními programy a postupy.

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher