Tesco mění zaměstnanecký důchodový program

Největší britský soukromý zaměstnavatel, společnost Tesco, mění od 1. června 2012 důchodový program pro své zaměstnance. 172 tisíc pracovníků, kteří si přispívají do zaměstnaneckého důchodového fondu, tak bude mít nárok na plnou výši penze o dva roky později než dosud – v 67 letech místo dosavadních 65 let. I plná výše penze se navíc sníží, jelikož firma začne pro výpočet výše penzí využívat jiného měřítka inflace.

Tesco považuje tento krok za nutný, aby důchodový program byl udržitelný do budoucna. Zaměstnanci Tesca budou moci odcházet do důchodu již od 55 let, musejí však počítat s nižší penzí. Zákonem stanovený věk odchodu do důchodu byl v Británii zrušen minulý rok.

Nový výpočet výše penzí zaměstnanců Tesca začne od 1. června zohledňovat růst životních nákladů. Inflaci bude vypočítávat pomocí indexu spotřebitelských cen (CPI) namísto dosavadního indexu maloobchodních cen (RPI). Pro zaměstnance starší 67 let to bude znamenat snížení důchodů asi o 20 procent měsíčně.

K podobným změnám již přikročilo více velkých britských firem, z nichž některé dokonce zrušily důchodové fondy pro své zaměstnance úplně. Tesco tak zůstává jednou z pouze 4 firem v rámci indexu FTSE 100 (největší firmy kótované na londýnské burze), které tyto benefity stále nabízejí. Navíc stále nabírá nové zaměstnance.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC