Velké půlroční srovnání cen obědů: Ve kterých regionech se najíte nejlevněji?

V průběhu prvního pololetí stoupla průměrná cena oběda o 2,7 % na 182,4 koruny. Ve srovnání s druhou polovinou loňského roku, kdy v důsledku inflace ceny poledního menu napříč republikou vzrostly o více než desetinu, tak došlo k výraznému zpomalení zdražování. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred. Odborníci ujišťují, že ani ve druhé polovině letošního roku by neměl hrozit výrazný nárůst nákladů na stravování. Nejvíce si za stravování v restauracích připlatili lidé v Českých Budějovicích, nejméně naopak v Pardubicích. Ceny napříč regiony se přesto liší v rozmezí až desítek korun.

Aneta Martišková, Edenred

Růst cen obědů se v prvních šesti měsících roku 2023 stabilizoval. V červnu vyšlo průměrné obědové menu na 182,4 koruny, jen o 2,7 % více než v prosinci minulého roku. V absolutních hodnotách činil nárůst 4,8 korun. Zdaleka nejvíce dopadlo zdražení na peněženky obyvatel Českých Budějovic, kde ceny poledního menu stouply o 7,1 korun, nejméně naopak na obyvatele Pardubic. Tam obědy od začátku roku zdražily jen o 2 koruny.

Nárůsty cen obědů v první polovině roku 2023

Oblast

%

České Budějovice

3,9 %

7,1 Kč

Ústí nad Labem

3,7 %

6 Kč

Liberec

3 %

5,5 Kč

Praha

2,7 %

5,4 Kč

Ostrava

3 %

5,2 Kč

Plzeň

2,4 %

4,5 Kč

Brno

2,4 %

4,5 Kč

Hradec Králové

2,2 %

3,9 Kč

Jihlava

2,3 %

3,6 Kč

Zlín

2,1 %

3,4 Kč

Karlovy Vary

1,9 %

3,2 Kč

Olomouc

1,5 %

2,4 Kč

Pardubice

1,1 %

2 Kč

Česká republika

2,7 %

4,8 Kč

Karlovarsko a Liberecko zasáhla inflace nejsilněji

Ve srovnání s loňským rokem růst cen výrazně zpomalil. Během stejného období vloni stouply ceny obědů v průměru o 4,4 %, neboli o 6,8 korun. Ve druhé polovině roku 2022, kdy se do cen obědů naplno promítla inflace, rostly dokonce o 10,9 %, v absolutních hodnotách o 17,4 koruny. V některých regionech, jako je například Karlovarsko nebo Liberecko, byl v tomto období zaznamenán nárůst i o více než 15 %.

V souladu se současným vývojem inflační křivky se růst cen obědů v restauracích uklidnil, což je dobrá zpráva pro všechny zaměstnance, kteří si v práci chtějí dopřát plnohodnotný oběd v kantýně nebo restauraci. Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani ve druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy.

Každý desátý oběd dovážkou

Kromě míry zdražování se v prvním pololetí stabilizoval i podíl obědů objednaných skrze rozvážkové služby. V červnu si zaměstnanci nechali oběd doručit v 8,4 % případů, což odpovídá dlouhodobému trendu, kdy dovážka konzistentně tvoří zhruba desetinu z celkového počtu plateb za obědy. Zbylých 91,6 % plateb zákazníci provedli přímo v restauracích. O poznání přívětivější je pro rozvážkové služby jejich podíl na celkovém objemu plateb za obědy. Zákazníci u nich aktuálně utratí 20,4 % nákladů, v restauracích pak zbylých 79,6 %.

Dlouhodobá analýza našich datových řad potvrzuje, že po několika letech plných výrazných výkyvů se letos poměr mezi restauracemi a rozvážkovými službami ustálil a od ledna dochází pouze k minimálním posunům v řádech jednotek procent. Zákazníci nyní volí možnost stravování v restauracích namísto rozvážky častěji, než bylo obvyklé v posledních několika letech. Ve srovnání s daty z období před vypuknutím pandemie však zaznamenaly rozvážkové služby výrazný nárůst.

V lednu 2020 činil jejich podíl na celkovém počtu plateb pouhých 3,6 %. V posledních měsících pozorujeme, že zaměstnanci u rozvážkových služeb častěji objednávají více jídel najednou. Není neobvyklé, že se kolegové vzájemně domluví na jedné objednávce, aby si oběd mohli společně vychutnat třeba v odpočinkové místnosti. To potvrzuje i rozdíl mezi podíly počtu a objemu transakcí.

V červnu ceny opět rostly jen mírně

Z hlediska plateb za obědy se letošní červen nesl ve znamení návratu k normálu. Po dvou měsících poznamenaných státními svátky, které zapříčinily pokles počtu zaznamenaných transakcí, se množství plateb opět vrátilo k březnovým hodnotám. Výrazně se nezměnilo ani tempo růstu cen obědů. V meziměsíčním srovnání stouply průměrně o korunu a 30 haléřů. Nejvíce si za polední menu připlatili strávníci – zaměstnanci – z Olomouce, kde ceny ve srovnání s květnem stouply o 1,7 korun. Na obědech naopak ušetřili lidé v Českých Budějovicích, Pardubicích a Jihlavě, kde ceny mírně klesly.

Podíl ceny 20 obědů z průměrné měsíční mzdy

Oblast

Červen

Liberec

10,3 %

České Budějovice

10,3 %

Pardubice

10,1 %

Plzeň

10,0 %

Karlovy Vary

9,9 %

Brno

9,7 %

Hradec Králové

9,7 %

Ostrava

9,6 %

Olomouc

9,1 %

Zlín

9,0 %

Ústí nad Labem

8,9 %

Jihlava

8,7 %

Praha

7,8 %

Česká republika

8,8 %

Na obědy padne i více než desetina měsíčních příjmů

Ze srovnání cen obědů s výší průměrných mezd v krajích podle dat Českého statistického úřadu vyplývá, že největší část svých příjmů na stravování vynaloží lidé v Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Plzni. V červnu je stálo pravidelné stravování v restauracích či kantýnách více než desetinu měsíčních příjmů. Zdaleka nejmenší část svých příjmů za obědy naopak i navzdory nejdražším průměrným cenám utratí Pražané. Dvacet obědů v restauraci je v červnu vyšlo na 4 128 korun, tedy přibližně 7,8 % průměrné mzdy v hlavním městě.

Rozdíly v kupní síle mezi jednotlivými kraji nejsou nic nového. Během letních měsíců je však lidé pociťují více než jindy. Výrazně se totiž projevují ve chvíli, kdy Češi, a obzvláště pak rodiny s dětmi, cestují po republice. Lidé z regionů s nižšími průměrnými příjmy, kterým však obvykle odpovídají i místní ceny obědů, tak za oběd v některých případech zaplatí i o 25 % více.

nárůst cen obědů