Výhodné pro všechny. Volnočasové benefity se vyplatí zaměstnancům i firmám

V posledním roce firmy čelily zvyšujícím se nákladům. Do rostoucích cen surovin, zboží a služeb se promítla inflace. Ve firemním rozpočtu se tak často hledají položky, které by šlo proškrtat, aby firma ušetřila. Kde by se ale rozhodně šetřit nemělo, to jsou mzdy a zázemí pro zaměstnance. Současný pracovní trh žehrá na nedostatek zaměstnanců. Kdo má motivaci pracovat, ten nemá problém najít místo. Firmy si tedy musí své lidi hýčkat, pokud si je chtějí udržet.

Sodexo Cafeteria

Existuje ale cesta, jak optimalizovat firemní výdaje, a přitom zvýšit odměny zaměstnanců. Stačí využít metody valorizace mezd prostřednictvím volnočasových benefitů. Jejich využití pro firmu představuje úsporu na daních. Příspěvek do benefitů je osvobozen od daně z příjmů a odvodů sociálního i zdravotního pojištění. Oproti tomu, kdyby zaměstnanec dostal o stejnou částku vyšší mzdu, zaměstnavatel ušetří 26 %.

Nejširší síť smluvních partnerů, u kterých lze volnočasové benefity uplatnit, má v Česku Sodexo. Proto je logicky systém benefitů Cafeteria od Sodexo jedním z nejvyhledávanějších. Firmy se shodují, že volnočasové benefity Cafeterie od Sodexo jako motivace pro zaměstnance rozhodně fungují.

Výhodou je jejich všestranné využití. Nejde jen o benefity spojené se sportem či kulturou. Za body z Cafeterie Sodexo lze uhradit také vitamíny, léky a zdravotní pomůcky v lékárnách, brýle a čočky v optikách či zdravotní obuv. Lze jimi zaplatit za ubytování v Čechách i v zahraničí. Je možné také investovat do osobního rozvoje, tedy do jazykových a vzdělávacích kurzů nebo do nákupu knih.

Ukázkový propočet

Jak vypadá situace ve firmě s 10 zaměstnanci, kteří dostanou jednorázový příspěvek 5 000 Kč do volnočasových benefitů? Upozorňujeme, že všechny propočty možností úspory jsou pouze orientační. S každým klientem se řeší individuálně.

 

Příspěvek do mzdy

Příspěvek do benefitu

Zaměstnavatel zaplatí za příspěvek, daň a odvody

66 900 Kč

61 728 Kč

Zaměstnanec dostane

3 700 Kč

5 000 Kč

Zaměstnavatel na jednorázové odměně ušetří

-

5 172 Kč

Zaměstnanec dostane navíc

-

1 300 Kč



Více informací získáte na https://www.sodexo.cz/cafeteria/.

 

 

Logo Sodexo-Pluxee