Zaměstnanecké výhody pomáhají

Studie americké Florida State University prokázala na vzorku téměř 20 000 zkoumaných organizací, že zaměstnanecké výhody mají výrazně pozitivní vliv na chod firem. Zejména podpora pružných mezd a pracovní doby dokáže podle jejích závěrů snížit fluktuaci zaměstnanců, zvýšit produktivitu a tržní cenu firem o 10 až 20 procent. Omezování těchto výhod naopak škodí.

„V posledních 25 letech se Amerikou nesla debata o tom, zda lidské zdroje dokáží přidávat firmám hodnoty, nebo jsou jen nutným zlem,“ vysvětluje spoluautor studie Dave Ketchen. „Naše studie ukazuje, že negativní pohled na manažery lidských zdrojů nemá opodstatnění. Zkušení manažeři lidských zdrojů však naopak znamenají rozdíl mezi tím, zda firmy dosáhnou zisku, nebo budou ztrácet peníze.“

Pokud firmy využívají systematický přístup k řízení lidských zdrojů, zaznamenají zlepšení výkonnosti mnohem lépe, než když pouze vyzkoušejí jeden nebo dva samostatné postupy. Nejvíce se to projevuje u výrobních firem, které pracují se složitými stroji. Lidské zdroje, které zde dokáží poskytovat systematické školení, podpůrné programy či řízení kvality, dokáží své zaměstnance lépe udržet produktivní, motivované a v bezpečí.

-kk-

Zdroj: Newswise - americký informační portál pro novináře z oblasti lidských zdrojů, obchodu a vědy
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newswise