10 rad pro chřipkovou prevenci na pracovišti

Chřipková sezóna je za dveřmi a s ní i otázka, jak se co nejlépe vyhnout ztrátě produktivity způsobené onemocněním zaměstnanciů. Článek zveřejněný na portálu Entrepreneur.com přinesl deset praktických rad.

1. Podporujte očkování zaměstnanců

Včas upozorněte, kdy se nechat očkovat, případně zajistěte očkování z vlastních zdrojů.

2. Jděte příkladem

Jste-li nemocní, zůstaňte doma. Zaměstnanci by vás neměli vidět pracovat nastydlé.

3. Propagujte mytí rukou

Neznamená to zaměstnance kontrolovat a kárat, ale informovat nejlépe humornou formou – například veselými obrázky na toaletách.

4. Nekašlete do rukou

Učte zaměstnance nedávat si při kašlání před ústa ruce, ale raději rameno. Vyhnete se tak přenosu nemoci při podávání rukou.

5. Zajistěte sanitární potřeby

Připravte dezinfekční spreje a utěrky na čištění pracovních stolů a rukou.

6. Nemocné posílejte domů

Zaměstnanci by měli vědět, že pokud jsou nemocní, mají zůstat doma.

7. Připravte se na sezónní růst nemocí

Umožněte zaměstnancům pracovat z domova. Pokud je neskolí těžká chřipka a horečka, většinou mohou z domova určitou práci zastat.

8. Zajistěte osobní prostor

V období chřipek se zdržte potřásání rukama a vyvarujte se toho, aby se zaměstnanci nacházeli příliš blízko u sebe.

9. Nepoužívejte ruce

Přejděte k bezdotykovým zařízením pro splachování toalet, spouštění vody z kohoutků nebo sušení rukou.

10. Očkujte děti

Děti se nakazí chřipkou častěji než dospělí. Podporujte proto očkování dětí, díky němuž se vaši zaměstnanci vyhnou dalšímu zdroji nákazy.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com