10 tipů pro řízení stresu

Lidská společnost se změnila rychleji než naše geny. Namísto toho, abychom čelili okamžitým fyzickým krizím, se dnes potýkáme se záležitostmi a nemocemi, které nás pomalu ohlodávají, stresují a podepisují se negativně na mozku a paměti. Všichni víme, že chronický stres je špatný pro naše srdce, hmotnost či náladu. Již méně se toho ale ví o jeho vlivu na paměť. Chronický stres snižuje schopnost soustředění a ničí mozkové buňky, které zajišťují krátkodobou paměť.

Stres se stává chronickým, když ztrácíme kontrolu nad svým životem. Může se to projevovat zvýšeným podrážděním nebo úzkostlivostí. K řízení stresu pomáhají nástroje, které snižují hladinu stresových hormonů v mozku. Článek přináší deset tipů, jak bojovat s chronickým stresem, mít lepší paměť a žít zdravěji.

- Cvičení pomáhá posílit tělo a snížit objem stresu, deprese a strachu. Procvičujte proto svůj kardiovaskulární systém alespoň dvakrát týdně.

- Relaxujte pomocí meditace, taj-chi, jógy a dalších technik, které snižují krevní tlak, zpomalují dýchání a metabolismus a uvolňují napětí svalů. Dopřejte si deset minut relaxace denně.

- Vyzkoušejte programy či hry založené na biologické zpětné vazbě (biofeedback). Pomohou vám sledovat vaše fyziologické hodnoty v reálném čase a ovládat související děje dříve považované za automatické.

- Pracujte na své sebedůvěře. Ujistěte se, že dokážete ocenit dobré věci, kterých dosáhnete a podporujte skupinu lidí okolo sebe.

- Budujte si sociální síť přátel, rodiny či domácích mazlíčků.

- Rozvrhujte si důležité věci pomocí kalendáře. Jednotlivým položkám přiřazujte kromě data i priority.

- Sepište si seznam věcí, které je třeba udělat. I když bude dlouhý, povzbudí vás jednotlivé úkoly, které již splníte a škrtnete.

- Zeptejte se sami sebe, jak důležité jsou pro vás určité věci. Možná zjistíte, že se stresujete kvůli něčemu, co je lepší nechat být.

- Dopřejte si dostatek spánku, abyste mohli dobít baterie.

- Dobře se stravujte a snižte příjem kofeinu a cukru, který přispívá k pocitu větší nervozity.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com