13 protistresových opatření pro vytížené ženy

Jste ve stresu? A kdo dnes není? Neobávejte se ale, že vám pro uvolnění stresu poradíme zdřímnutí nebo meditaci u kancelářského stolu. Článek přichází se 13 tipy pro pracující ženy.

- Přestaňte přemýšlet o stresu. Automaticky si totiž tento pojem spojujete s úzkostí, napětím a únavou. Naučte se o své práci uvažovat jako o výzvě, nikoli stresující činnosti. Budete tak mít větší tendenci problémy řešit, než o nich mluvit.

- Buďte si vědomy svých úspěchů. Když máte potíže se splněním aktuálního úkolu, často zapomínáte na své minulé úspěchy. To je ale chyba. Archivujte si pochvaly svých nadřízených a kolegů za dobře odvedenou práci, pomohou vám najít motivaci do další práce.

- Dostaňte e-mail pod kontrolu. E-mail patří mezi nejvíce rušící elementy každodenní práce. Vyvarujte se proto neustálého kontrolování příchozích zpráv. Vypněte si například na počítači zvuk, abyste neslyšely zvuky oznamující příchod nových e-mailů. Vyčleňte si čas, kdy se e-mailům budete věnovat a ve zbývající době se soustřeďte na svou práci.

- Nechte svou mysl plynout. Dlouhé soustředění na jednu činnost unavuje mozek. Dopřejte si proto několik minut přemýšlení o čemkoli, co vás napadá. Odpočinete si tím a můžete kreativněji pokračovat v práci.

- Nepospíchejte s obědem. Když jste ve stresu, vaše tělo vylučuje hormony, které vám pomáhají jej zvládat, a naopak snižuje hladinu těch spojených s trávením. Jídlo konzumované ve stresu pak často vede k zažívacím potížím a vy se budete cítit ještě hůře. I když máte na jídlo jen půlhodinu, zavřete si dveře, vypněte e-mail a soustřeďte se pouze na to, že jíte.

- Provoňte si kancelář. Relaxační vůně pomohou k lepšímu soustředění. Studie například dokazují, že vůně levandule při práci výrazně zvyšuje soustředění a pomáhá zůstat v klidu.

- Nabídněte své uši. Pokud si myslíte, že musíte vyřešit všechny problémy svých kolegů, jste pod stále vyšším tlakem. Až vás bude příště někdo další žádat o pomoc, naslouchejte a projevte pochopení pro jeho problémy. Dejte najevo, že rozumíte, že to má těžké, ale nehrajte si na Milou Sally.

- Dopřejte si čerstvý vzduch. Zvonění telefonů a příval e-mailů vás udržuje ve stavu neustálé úzkosti, což vede ke zvýšení hladiny stresového hormonu kortizolu. Když strávíte chvilku samy, snížíte svůj tep i krevní tlak a budete se cítit klidnější. V hektických dnech se proto snažte udělat si alespoň malou procházku v době oběda.

- Každý den myslete na své tělo. Vaše jediná tělesná aktivita za den by neměla spočívat v horlivém úprku do práce. Pravidelné cvičení a pohyb mají výhodu v tom, že pomáhají nejen k lepší kondici, ale i psychické odolnosti a náladě.

- Přineste si do práce koníčky. Mimopracovní aktivity a zájmy pomáhají zbavit se pracovních stresorů. Pokud tedy rády vaříte, v pauze na svačinu si můžete prohlédnout nové recepty na Internetu. Jestliže máte rády pletení, vezměte si s sebou na přestávky jehlice a vlnu.

- U každého projektu počítejte s časem navíc. Pro každou aktivitu si plánujte asi o dvacet procent delší dobu, než si myslíte, že stačí pro její splnění. Zbavíte se tak paniky, že své úkoly nezvládnete.

- Choďte brzy spát. Nedostatek spánku ubírá energii potřebnou pro výkon práce a podporuje stres. Do pracovního dne byste se měly probouzet odpočaté. Snažte se proto spát nejméně sedm hodin.

-kk-
Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health