A zase ten stres

S tvrdou prací jde ruku v ruce stres, který jak známo dlouhodobě vede k závažným zdravotním problémům. Článek přináší několik doporučení pro majitele malých firem.

- Pravidelně cvičte. Nemusíte denně chodit do tělocvičny. Například každodenní procházka či plavání však mohou být velmi prospěšné. Vytvořte si pravidelný cvičební režim a držte se jej. Vyzkoušejte například tancování nebo aerobic, což jsou také dobré možnosti, jak se udržet fit a zároveň snižovat stres. Také jóga vám pomůže relaxovat, uklidnit se a zvýšit pružnost vašeho těla. Cvičení doplňujte zdravou stravou.

- Dělejte si krátké přestávky. Příliš práce vás nejen otupí, ale i podráždí. Dělejte si proto pravidelné přestávky a travte také čas se svou rodinou. Pokud se totiž příliš ponoříte do práce, i malé problémy se stanou velkými. Krátká přestávka pomůže uklidnit vaši mysl. Budete pak schopní najít řešení snadněji.

- Komunikujte. Cítíte-li se být stresovaní, mluvte o svých pocitech se svými blízkými. Zbavíte se tak přílišné zátěže. Mluvte také se svými zaměstnanci, aby podle toho mohli jednat. Nahromadění negativních pocitů jen posiluje stres a může vést k svévolným výbuchům i na základě maličkostí. Pokud potřebujete přestávku, řekněte to a pak si ji vyberte.

- Delegujte. Neneste celý svět na svých ramenou. Delegujte určitou práci svým zaměstnancům. Pokud si nejste jistí, co zvládnou, začněte u menších úkolů nebo přijměte další síly.

- Využívejte technologických výhod. Používejte všechny dostupné technologické produkty v rámci svého rozpočtu, například počítače, softwarové balíčky či Internet. Ušetříte tím hodně času i energie a váš pracovní život bude efektivnější a méně stresující.

-kk-

Zdroj: Morebusiness.com - americký web pro malé podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Morebusiness.com