ADHD není konec světa

Pro lidi, kteří trpí hyperaktivitou s poruchou pozornosti (ADHD) může být zaměstnání nekonečným cyklem problémů. Studie dokazují, že tito lidé mají častěji problémy s výkonem své práce, častěji jsou propouštěni nebo impulzivně odcházejí. Nemusí to však být pravidlem, pokud se s touto poruchou naučí zacházet.

Vekou výhodou může být spolupráce s kariérním poradcem nebo terapeutem, který pomůže odhalit individuální silné stránky, zájmy, typ osobnosti, osobní hodnoty, pracovní návyky či zvláštní problémy. Při výběru práce je pak velmi důležité předem si prověřit pracovní prostředí.

Lidé postižení ADHD by měli vědět, kdy se dokáží nejlépe soustředit. V této době by si pak měli rozvrhovat složitější úkoly. Mohou požádat nadřízené, zda by do práce mohli docházet dříve či později než ostatní, aby je jejich přítomnost tolik nerozptylovala. Vhodná je také alespoň částečná práce na dálku.

V případě problémů se soustředěním se doporučuje krátká procházka. Nedoporučuje se naopak neustálé kontrolování e-mailů. Pomáhají pravidelné schůzky s nadřízeným k diskuzi o dalších cílech a výkonnosti. Dobrý vliv má také cvičení a vytváření pracovních rutin.

Otázkou zůstává, zda tuto diagnózu sdělit zaměstnavateli. Odborníci před tím často varují vzhledem k tomu, že ADHD je porucha opředená množstvím nepravdivých informací. Zaměstnavatelé na takové zaměstnance často nahlížejí negativně, hledají u nich problémy a podrobují je přílišné kontrole. Poraďte se proto s profesionály. ADHD patří k nejlépe léčitelným psychickým poruchám.

-kk-
Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central