Alergie na pracovišti si žádají moderní přístupy

Tradiční diagnostické metody a výukové programy nestačí k efektivnímu boji proti absencím, bezpečnostním rizikům a ztrátě produktivity zapříčiněným alergiemi zaměstnanců. K tomuto závěru alespoň došli američtí vědci, jejichž výzkum byl zveřejněn v zářijovém čísle časopisu **Journal of Occupational and Environmental Medicine**.

Zveřejněné studie se týkají ukázkového vzorku více než 10 700 zaměstnanců pracujících v šesti amerických pobočkách společnosti ** International Truck and Engine Corp**. Zaměřily se na identifikaci klíčových rušivých elementů, jako jsou absence, zdravotní péče a užívání léků. V tomto smyslu také požádaly zaměstnance o samostatné zhodnocení vlastní produktivity a trvají na tom, že informace týkající se produktivity je třeba získávat přímo od samotných alergiků.

Studie dokazují, že produktivita výrazně klesá spolu se závažností symptomů jednotlivých alergií u zaměstnanců. Vysoce postižení zaměstnanci dosáhli počtu 16,8 na každých tisíc jedinců a průměrně ztrácejí efektivitu práce odpovídající 3,9 zaměstnancům na plný úvazek. Silné alergie navíc doprovází trojnásobný nárůst rizika vzniku pracovního úrazu a 67 procentní nárůst absencí. Celá situace je prokazatelně lepší u alergiků, kteří užívají nová nesedativní antihistaminika, těch je zatím mezi všemi ovšem jen jedna čtvrtina.

Závěrem je proto vhodné zmodernizovat přístupy komunikace se zaměstnanci, kteří mohou trpět alergiemi. Důležité je například nasměrovat je na odborné webové stránky a dále průběžně vzdělávat v oblasti moderních zdravotnických metod léčení.

**Datum vydání:** IX/2003
Zdroj: Occupational Hazards - bezpečnost práce a ergonomie ve firemních programech, legislativa, řízení, zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Occupational Hazards