Američané hlasují o zákonech proti platové diskriminaci pohlaví

Americká Sněmovna reprezentantů schválila dva návrhy zákonů, které by podle svých zastánců měly zvýšit ochranu proti platové diskriminaci na základě pohlaví. Očekává se, že by tentokrát mohly být uvedeny v platnost, jelikož v Senátu převládají Demokraté a také nový prezident Barack Obama již pro ně dříve hlasoval jako senátor.

Poměrem hlasů 241:171 schválila Sněmovna tzv. Lilly Ledbetter Fair Pay Act of 2009, který by měl upravit zákon o občanských právech z roku 1964. Jeho znění je významné zejména v souvislosti v rozhodnutím nejvyššího soudu z roku 2007, které stanovilo, že podle zákona o občanských právech je mezní termín k podání žaloby za diskriminační platové hodnocení 180 dní od rozhodnutí o tomto opatření a jeho sdělní zaměstnanci.

Zaměstnankyně v tomto procesu, Lilly Ledbetterová, argumentovala tím, že lhůta stanovených 180 dnů by se měla obnovovat pokaždé, když zaměstnanec dostane výplatní pásku, která dokazuje poslední diskriminaci. To však nejvyšší soud nepřijal. Lilly Ledbetter Fair Pay Act of 2009 navrhuje prodloužit tuto dobu až na dva roky.

Sněmovna dále odhlasovala novelizaci zákona o rovných platech (Equal Pay Act). Ta reviduje opatření v zákazech sexuální diskriminace v oblasti platů a umožňuje zaměstnancům domáhat se náhrady škod. Ruší například ustanovení, že námitka proti platovým rozdílům se omezuje jen na faktory jako je vzdělání, školení nebo praxe.

-kk-

Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com