Austrálie diskutuje o kvótách pro ženy

Letošní výroční schůze australské profesní organizace Australian Human Resources Institute (AHRI) se nesla ve znamení diskuse HR profesionálů a akademiků o genderové nerovnosti a kvótách pro povinné zastoupení žen v nejvyšším vedení firem.

Ředitelka Australského centra pro výzkum v oblasti zaměstnávání a práce při Monash University Helen De Cieriová vystoupila s příspěvkem, v němž vyčetla australské kultuře nerovnoprávnost a nespravedlivý přístup k vysokým pracovním postům pro obě pohlaví. „Dospěla jsem k pevnému přesvědčení, že skutečně potřebujeme kvóty – opravdu jsou nezbytné,“ cituje Helen De Cieriovou australský server HR Leader. Kvóty podle ní nevyřeší všechny problémy, jsou však důležitým dočasným řešením k motivaci a zavedení rovnoprávných postupů do praxe.

Diskutovalo se také o tom, jakou mírou lze k pracovnímu postupu žen pomoci prostřednictvím pružných pracovních opatření. Výkonná ředitelka mezinárodní advokátní kanceláře Baker & McKenzie a členka správní rady australské pobočky Entity OSN na podporu práv žen a genderové rovnosti (UN Women Australia) Geraldine Chin Moodyová přednášela o tom, jak se mění vnímání toho, kde a jak lidé pracují. „Firmy, v nichž ženy postupují do seniorních rolí, vnímají skutečný rozdíl v kultuře, a proto bychom se měli dále soustředit na tyto modely rolí,“ uvedla Moodyová.

-kk-

Zdroj: Human Resources Leader - přední australský server pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje Human Resources Leader