Bolí vás záda? Může za to i psychika.

Bolesti v zádech může způsobit nejen nadměrné namáhání a jednostranné přetěžování, ale také nepříjemné pracovní prostředí. Podle jisté studie provedené americkými odborníky mají lidé, kteří jsou v práci nespokojení, pracují pod tlakem a špatně se snáší s ostatními kolegy, větší sklony k bolestem zad. Manažeři, kteří chtějí pečovat o zdravotní stav svých zaměstnanců, by proto měli brát v úvahu i tento aspekt.

Někteří zaměstnavatelé mohou namítnout, že investice do zlepšení pracovního prostředí se prodraží, ovšem je evidentní, že celková vynaložená suma je nižší, než pozdější výdaje na léčbu zaměstnanců s bolavými zády a příspěvky na úrazové pojištění. Během studie se odborníci dotazovali jednak zaměstnanců, kteří pracovali fyzicky (např. ve skladu apod.) a jednak manažerů jednotlivých oddělení. Jedna z otázek byla namířena i na kvalitu pracovního prostředí a sociálních vztahů. Lidé, kteří byli nuceni se více soustředit a pracovat pod psychickým tlakem, si stěžovali na bolesti v zádech častěji než ostatní.

Odborníci zjistili, že největší bolesti zad pociťovali lidé, kteří cítili, že nemají kontrolu nad svou prací či ti kteří musí často střídat přidělené úkoly. Bolesti v zádech jsou v tomto případě psychického původu. Právě lidé, kteří nejsou se svou prací příliš spokojeni, jsou však těmi, kteří přijdou nadřízenému tyto problémy oznámit.
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com