Brian Tracy: Praktický návod, jak překonat strach

Ilustrační snímek

Chceme-li být v životě šťastnější a úspěšnější, musíme se naučit pracovat se svým strachem. Podle amerického spíkra a poradce Briana Tracyho, který patří k předním světovým osobnostem v oblasti osobního a profesního rozvoje, vyžaduje zvládnutí strachu a získání odvahy 4 následující kroky.

1. Vezměte si tužku a papír a popište problém nebo situaci, z nichž máte strach. Rozdělte stránku na dvě poloviny pomocí svislé čáry. Svůj problém popište nalevo.

Dobrá zpráva je, že mnoho problémů se vyřeší již v této fázi. Často nám totiž stačí věci jasně pojmenovat.

2. Pokud si stále nevíte rady se svým strachem, pokračujte. Na pravou stranu papíru si napište, co nejhoršího se může stát v případě problému, který jste si popsali vlevo.

V této fázi si uvědomíte, že váš strach pramení z toho, co by se mohlo stát. Uvidíte, že jakmile si „to nejhorší“ napíšete, začnete se bát méně.

3. Třetím krokem je smíření s tím, že se „to nejhorší“ skutečně může stát. Řekněte sami sobě, že pokud se to stane, zvládnete to.

Pak už se nebudete muset bát. Zbavíte se stresu z odmítání toho, co může nastat.

4. Začněte dělat vše pro to, aby se „to nejhorší“ nestalo. Díky tomu, že přijmete možnost, že se to může stát, budete nyní klidnější a kreativnější. Proměníte strach v konstruktivní činnost.

-kk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com