Británie: Krádeží důvěrných firemních dat přibývá

Počet žalob týkajících se krádeží důvěrných informací, které podávají firmy ve Velké Británii na své zaměstnance, roste. Zatímco v roce 2008 to bylo 23 případů, v roce 2009 to již bylo 95 případů. Vyplývá to z analýzy společnosti EMW, která se specializuje na obchodní právo.

Dle zjištění EMW se na růstu objemu krádeží informací podepsalo především propouštění a snižování bonusů v období ekonomické recese. Zaměstnanci tak začali ve větší míře zcizovat důležitá firemní data, jako jsou například seznamy klientů, za účelem zřízení vlastního podnikání nebo snadnějšího získání nové práce u konkurence.

Moderní technologie krádeže usnadňují

Ředitel EMW Mark Finn vysvětluje, že díky moderním komunikačním technologiím jsou krádeže dat stále jednodušší. Ruku v ruce s klesajícími příjmy zaměstnanců to pak znamená stále větší pokušení.

Vyzývá proto firmy, aby zaměstnancům hned při příchodu jasně specifikovaly, které informace jsou důvěrné a patří zaměstnavateli. Zároveň je třeba důraznosti při vysvětlování, že proti případným krádežím dat se bude firma bránit právní cestou.

-kk-

Zdroj: HRreview - britský portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRreview