Británie: Ministři žádají po firmách splnění genderových kvót

Britští ministři Vince Cable a Theresa Mayová vyzvali v dopise 350 největších firem obchodovaných na londýnské burze (index FTSE 350) ke zvýšení počtu žen v jejich správních orgánech. Konkrétně požadují, aby se firmy do září letošního roku dobrovolně zavázaly podpisem k zapojení 25 % žen.

Odvolávají se na zprávu vládního zmocněnce Lorda Daviese z letošního února, která taktéž vyzvala největší britské firmy kótované na burze k dobrovolnému zapojení 25 % žen do vedení do roku 2015. Zpráva Lorda Daviese ani dopis ministrů firmám neříká, jakým způsobem si mají počínat. Hrozí však opětovnou diskusí o povinném zavedení kvót, nebude-li tento požadavek splněn.

Iniciativu doposud podepsaly společnosti Aviva, Marks & Spencer nebo National Grid. Někteří firemní vůdcové však snahy vlády o podporu genderové diverzity v této podobě odmítají. Ředitel britské profesní organizace Institute of Directors Miles Templeman například jménem členů své organizace upozorňuje na to, že gender je pouze jedním z prvků diverzity a pozitivní diskriminaci žen při volbě do správních orgánů firem odmítá.

Vedle toho existuje v Británii také silná základna vysoce postavených manažerek, které samy odmítají zavedení kvót. Nechtějí vysílat okolí signály, že svou práci získaly díky pohlaví a nikoli tvrdé dřině.

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management