Británie zruší věkové vymezení důchodu podle plánu

Britská vláda definitivně potvrdila zrušení hranice pro odchod zaměstnanců do důchodu, které v praxi proběhne postupně od dubna do října letošního roku. Nevyslyšela tak volání podnikatelských skupin po odložení celého procesu. Ministr práce Edward Davey je přesvědčen, že důchod má být záležitostí volby, nikoli donucení, a zaměstnanci si zaslouží možnost pracovat tak dlouho, jak budou chtít a moci. „Starší zaměstnanci budou hrát zásadní roli a je nejvyšší čas, že jsme ukončili tuto zastaralou formu věkové diskriminace,“ uvedl Davey.

Dosavadní hranice pro odchod do důchodu ve Velké Británii je 65 let. Počínaje 6. dubnem však zaměstnavatelé již nebudou moci o odchodu zaměstnanců do důchodu rozhodovat podle jejich věku. 1. října bude hranice pro odchod zaměstnanců do důchodu zrušena definitivně.

CBI: Firmy se nestačí připravit

Proti zrušení hranice pro odchod zaměstnanců do důchodu již v letošním roce se postavila například Konfederace britského průmyslu (CBI). Argumentovala nedostatečnou připraveností zaměstnavatelů, pro které vláda připravila doporučení, jak se na tak významnou změnu připravit, příliš pozdě. Největší problémy podle ní čekají na malé firmy.

Zaměstnavatelé se nyní budou muset naučit, jak řídit odchod do důchodu na základě hodnocení výkonnosti. K zavedení nových postupů již příliš času nezbývá, což podle kritiků povede k nárůstu objemu nepříjemných a nákladných soudních sporů.

-kk-

Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today