Británie zrušila věkovou hranici pro odchod do důchodu

Od 1. října 2011 byla ve Velké Británii po šestiměsíční přípravné fázi definitivně zrušena věková hranice odchodu zaměstnanců do důchodu. Zákon nyní zaměstnavatelům zakazuje posílat automaticky do důchodu pracovníky, kteří dosáhnou věku 65 let. Budou-li chtít prosadit odchod některého z pracovníků do důchodu, budou toto své rozhodnutí muset podložit objektivními důvody.

Nyní se ukáže, jak bude nový zákon The Employment Equality (Repeal of Retirement Age Provisions) Regulations 2011 fungovat v praxi. Průzkum mezinárodní právní kanceláře Norton Rose, o kterém informovala britská BBC, například ukázal, že každá desátá firma plánuje nabízet zaměstnancům peníze za odchod do důchodu v určitém věku. Obávají se totiž, že jim zrušení zákonné hranice pro odchod do důchodu znemožní nábor mladých lidí.

Největší britská charitativní organizace zaměřená na pomoc starším lidem - Age UK - zrušení hranice pro odchod do důchodu přivítala. Domnívá se, že firmy by se místo snahy o vytváření prostoru pro mladé lidi měly zaměřit na to, jaké výhody jim přinášejí starší a zkušenější zaměstnanci, kterých bude navíc stále přibývat.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC