Britové unikají omezení pracovní doby

Britské firmy si oddechly, když se Evropská unie v minulých dnech nedokázala shodnout na kompromisu o direktivě upravující pracovní dobu. Zůstala jim totiž dosavadní možnost, aby se zaměstnanci sami rozhodovali, zda chtějí pracovat více než 48 hodin týdně.

Finsko, které momentálně Evropské unii předsedá, navrhovalo omezit tuto speciálně britskou možnost kompromisním řešením. Jeho snahy však zablokovalo Španělsko, Itálie, Řecko a Kypr, v jejichž očích byl navrhovaný kompromis málo restriktivní a požadovaly stanovení data, od něhož by v Británii dosavadní dobrovolná práce navíc byla zakázána. Britský přístup podle nich nechrání zaměstnance před využíváním a vytváří nespravedlivou konkurenční výhodu.

Proti možnosti pracovat déle než v ostatních zemích EU vystupují i britské odbory. Podle nich Británie právě promarnila příležitost, jak chránit své zaměstnance před nebezpečím přepracování. Odhady ukazují, že více než 48 hodin týdně bude nadále pracovat asi 1,7 milionu Britů.

Zaměstnavatelé jsou naopak spokojeni. Do budoucna však doufají, že současné předsedající Finsko ani následné Německo se již nebudou tímto tématem prioritně zabývat a nevytvoří další překážky.

-kk-

Zdroj: Startups - Britský server pro začínající podnikatele.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startups