Čas přemýšlet nad dalším životem

Máte práci, kterou by vám mnozí mohli závidět a rodinu, která vás miluje. Jste zajištění, ale přesto máte pocit, jako by ve vašem životě byla díra, která pohlcuje všechno dobré, co vás potká. Přes všechno, co máte, jste nespokojení. A Vánoce a konec roku jsou vždy časem, kdy si tuto svou situaci uvědomujete více než jindy.

Nepokoušejte se pít více než obvykle nebo se neustále něčím zaměstnávat. Naopak využijte své nepříjemné pocity ke svému prospěchu. Vánoce jsou ideální dobou, kdy můžete zvážit, co vám chybí a udělat ve svém životě změny.

- Nejprve se ujistěte, že jste jen nespokojení a ne v depresi. Mezi symptomy klinické deprese patří například nechuť k aktivitám, které běžně děláte, příliš dlouhý nebo krátký spánek, pocit viny nebo bezcennosti a pouze negativní vyhlídky.

- Využijte výhody většího sepjetí se svými pocity. Lidé jsou často tak zaneprázdnění, že si své pocity neuvědomují a nemohou se jimi řídit. Dávejte pozor na to, co vyvolává vaše emoce. Snažte se využít Vánoce k vlastnímu klidu a přemítání.

- Přemýšlejte, jak si představujete smysluplný život. Zamyslete se nad lidmi, které respektujete, abyste se mohli inspirovat. Může to znít morbidně, ale představte si, co byste chtěli, aby o vás bylo řečeno v pohřební řeči.

- Dopřejte si čas. Nemůžete dodat svému životu ten správný smysl ze dne na den. Je to postupný proces, který začíná kladením otázek. Přemýšlejte, kam směřujete a co chcete změnit.

- Udělejte si plány. Pokud již víte, co byste změnili, přemýšlejte, jak to zavést do každodenního života. Můžete začít každé ráno meditovat, každé odpoledne cvičit, více spát, více se věnovat dětem apod.

- Udělejte si svou představu života. Konkrétně přemýšlejte o tom, jak bude váš život vypadat, když se k vysněným změnám neodhodláte.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How