Černým čajem proti stresu

Zapomeňte na zázračné čaje. Výzkum Londýnské univerzity prokázal, že je to starý dobrý černý čaj, který pomáhá zbavit se každodenního stresu. Lidé, kteří pijí černý čaj, se však nejen rychleji zbavují stresu, ale vykazují i nižší hodnoty stresového hormonu kortisolu po vystavení stresové situaci.

Výzkumu, který trval šest týdnů, se zúčastnilo 75 mladých mužů rozdělených do dvou skupin. Jedna skupina pila směs černého čaje s aktivními čajovými přísadami, druhá tutéž směs bez aktivních přísad. Obě skupiny pak byly vystaveny každodenním situacím, při kterých vědci sledovali hladinu jejich hormonů, krevní tlak, činnost srdce apod. U skupiny pijící skutečný černý čaj došlo k výrazně rychlejšímu vyrovnání se stresem.

Pití čaje je tradičně spojováno s relaxací, vědecké výzkumy to však dosud plně nepopsaly. Autoři tohoto výzkumu vidí jisté potvrzení účinků černého čaje v tom, že aktéři nevěděli, zda pijí skutečný černý čaj, nebo náhražku. Na duhou stranu se nezaměřili na to, jaké konkrétní přísady v černém čaji snižují stres. Černý čaj obsahuje celou řadu prospěšných látek, které je třeba zkoumat ještě hlouběji.

-kk-

Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health