Čerpání dovolené kvůli neplodnosti

Podle průzkumu si zaměstnanci, kteří potřebují podstoupit léčbu neplodnosti raději vezmou dovolenou, než aby zaměstnavateli sdělili svůj stav. 61 % léčených mělo obavy, nebo se styděli sdělit svůj stav nadřízeným. Více než polovina z 300 pacientů, kteří se zúčastnili průzkumu, si vybírala po dobu léčby dovolenou.

Předchozí průzkumy ukázaly, že 94 % pacientů trpělo depresemi a pocitem izolace s hlavní obavou, aby se o tom nedozvěděli v zaměstnání.

Citový a fyzický dopad neplodnosti a její léčby je často podceňován. Postižené páry čelí stresující situaci a zaměstnavatelé by měli udělat maximum, aby jim pomohli.

Většina zaměstnavatelů nemá pro tyto případy metodiku postupu. Řada z nich však uznává neplodnost za nemoc a někteří dokonce umožňují postiženým neomezenou absenci.

Asda byla první firma, která ve Velké Británii zavedla v roce 2003 placenou absenci pro osoby, které podstupovaly léčbu nebo vyšetření spojená s neplodností. Nabízí pět dní volna pro ženy a jeden a půl dne pro muže bez ohledu na to, jak dlouho ve firmě pracují.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management