Chtěli byste vědět, že má kolega HIV?

Téměř polovina britských zaměstnanců by si přála vědět, zda je některý z jejich kolegů HIV pozitivní. Vyplývá to z výzkumu organizace National AIDS Trust, kterého se zúčastnily téměř dva tisíce dospělých Britů. 44 % z nich uvedlo zájem vědět o tomto onemocnění kolegy, i když nemocný má podle zákona právo sdělit tuto skutečnost ostatním jen tehdy, pokud se k tomu sám rozhodne.

Respondenti odpovídali na otázky, v nichž měli prokázat svou znalost možností, jak se přenáší virus HIV. U těch, kteří uvedli alespoň jednou špatnou odpověď, byl zájem o seznámení s diagnózou kolegy větší (49 %). Ti, kteří odpověděli na všechny otázky správně, by chtěli o HIV pozitivitě kolegy vědět jen v 35 % případů.

Ředitelka National AIDS Trust Deborah Jacková zdůrazňuje, že virus HIV se nepřenáší běžným pracovním či sociálním kontaktem, takže není třeba, aby kolegové věděli o nákaze dalších zaměstnanců. Připomíná, že zaměstnavatelé mají povinnosti zajistit podporu a respekt všem svým zaměstnancům a vytvářet pracovní prostředí, které přijme každého bez ohledu na jeho zdravotní stav.

-kk-
Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today