Čím delší cesta do práce, tím větší stres

Odborné studie již v minulosti potvrdily, že čím déle zaměstnanec dojíždí do práce autem, tím větší má tendenci cítit se frustrovaný, podrážděný a prožívat stres. Podobné tendence odhalil výzkum americké Cornell University i u dojíždění vlakem. Čím delší cesta, tím více fyzického i psychického stresu zaměstnanci prožívají a jsou tudíž tím méně schopní plnit po příjezdu jednoduché úkoly. Tato zjištění se týkají obou pohlaví.

Environmentální psychologové Gary Evans z Cornell University a Richard Werner z Polytechnic University studovali dvě stovky zaměstnanců dojíždějících vlakem z New Jersey na Manhattan. Rozborem jejich slin měřili hladinu stresového hormonu kortisolu v jejich organismech. Dále analyzovali dotazníky vyplněné zkoumanými zaměstnanci a jejich partnery. Na konci každé cesty vlakem žádali účastníky, aby opravovali vybrané dokumenty.

„Dojíždění je všudypřítomný stresor pro více než 100 milionů Američanů, kteří jezdí za prací každý den,“ shrnuje Gary Evans. „Přesto dnes víme o tomto aspektu práce jen málo. Stres z dojíždění je velice důležitý a také značně přehlížený aspekt environmentálního zdraví.“

-kk-

Zdroj: Newswise - americký informační portál pro novináře z oblasti lidských zdrojů, obchodu a vědy
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newswise