ČNOPK: Otevření německého pracovního trhu odliv Čechů nezpůsobí

1. května 2011 se obyvatelům České republiky plně otevírá německý pracovní trh. Tuzemské firmy však neočekávají, že by po tomto datu nastal výraznější odliv pracovní síly směrem k našim západním sousedům. Ukázal to alespoň výzkum Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK), který proběhl mezi převážně zahraničními firmami působícími v České republice.

Německo se sice potýká s nedostatkem kvalifikovaných odborníků a upírá své naděje k zemím, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004, zájem Čechů o práci v Německu však omezuje hned několik důvodů.

Vysokoškolákům je německý trh otevřen již dva roky

Česko-německá obchodní a průmyslová komora uvádí, že Čechům nebrání v odchodu do Německa formální důvody. Německý pracovní trh je totiž otevřen absolventům vysokých škol i dalším odborníkům již od začátku roku 2009 a již delší dobu je zde i možnost sezónní práce v délce do šesti měsíců. Navzdory tomu v Německu pracuje jen kolem 14.000 českých zaměstnanců.

Důvodem omezené přeshraniční mobility Čechů jsou vedle tradičního silného pouta k domácímu pracovnímu a rodinnému prostředí především vysoké náklady na udržování dvojího bydliště. Významnou roli hraje také skutečnost, že platy na vrcholových postech v obou zemích se dnes podle mzdové studie ČNOPK z roku 2010 liší pouze minimálně.

-kk-

Zdroj: Business Info - Integrovaný systém informací pro podnikání a export
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Info