Co vás připravuje o energii?

Cítíte se vyčerpaní a nevíte proč? Únava může mít celou řadu příčin – od špatného stravování, přes nedostatek pohybu či spánku až po úroveň schopnosti zvládat stres. Pokud jde o jídlo, o energii nás připravuje zejména přílišný objem cukru, který navíc způsobuje vážná onemocnění, a zkracuje tak naše životy. Spát bychom měli v průměru osm hodin denně. Měli bychom také cvičit, a předcházet tak fyzickým i psychickým problémům.

Jestliže si svůj úbytek energie nedokážete vysvětlit ani jídlem ani spánkem, pak je na místě navštívit lékaře. Může totiž jít o důsledek onemocnění, jako je anémie, deprese, rakovina, diabetes nebo některá z autoimunních či srdečních chorob. Jak si tedy udržet energii?

Naučte se řídit stres

Stres je normální reakcí na životní události, neměl by však trvat příliš dlouho. Efektivní způsoby řízení stresu zahrnují například meditaci, jógu, cvičení nebo společenské události.

Dávejte si pozor na příjem cukru

Omezte sladká jídla a nápoje. Jezte méně brambor a bílého pečiva a více obilovin, ovoce a zeleniny.  

Pravidelně navštěvujte lékaře

Neopomíjejte preventivní prohlídky ani symptomy únavy, které může způsobovat léčitelná choroba či dokonce onemocnění, jemuž můžete předcházet.

-kk-

Zdroj: EverydayHealth.com - Jeden z největších amerických portálů o zdraví.
Zobrazit přehled článků ze zdroje EverydayHealth.com