Dánsko: Pracovní úrazy na vánočním večírku

Ne nadarmo se říká „pít jako Dán“. Zatímco americké či britské servery radí před Vánoci zaměstnavatelům, jak zajistit, aby na firemních večírcích netekl alkohol proudem, a firma se tak v důsledku nevystavila soudním sporům či nepřišla o dobrou pověst, dánský portál The Copenhagen Post s alkoholem počítá a připomíná, že úrazy na večírcích jsou pracovními úrazy. V článku příznačně nazvaném „Pijte a veselte se“ popisuje, že například ruka zlomená při zběsilém tanci, je spíše problém zaměstnavatele než zaměstnance.

Pokud se dánský zaměstnanec zraní na firemním večírku, jde o pracovní úraz bez ohledu na to, zda se oslava koná v kanceláři nebo jinde. Musí však jít o úraz, který lze chápat jako běžný úraz při vánočním večírku – například vykloubení kolena při tanci. Otřes mozku způsobený v bitce mezi kolegy již pravděpodobně odškodněn nebude.

Má-li večírek předem stanovený čas ukončení, končí k tomuto času, i když šéf odejde dříve. Pokud se však koná mimo kancelář, oficiálně končí odchodem šéfa nebo zaplacením účtu. Co se stane pak, je již odpovědností pouze zaměstnanců.

-kk-

Zdroj: The Copenhagen Post Online - server dánského deníku The Copenhagen Post
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Copenhagen Post Online