Dáte svým lidem o svátcích volno?

Zaměstnavatelé bývají v době před svátky zahrnuti žádostmi o dovolenou. Jen málo si jich však může dovolit vyhovět všem. Férové směrnice a konzistentní postupy ale mohou minimalizovat nespokojenost zaměstnanců.

Klíčová je situace ohledně zaměstnanců s dětmi, kteří by měli být upřednostněni. Na druhou stranu ale volno chtějí i ostatní, kteří by se rádi setkali se svými rodinami.

Ve Velké Británii existuje několik zákonných problematik, které by zaměstnatel měl vzít v potaz, když se rozhoduje, komu volno poskytne a měl by si být vědom, že může čelit obvinění z nepřímé diskriminace na základě věku nebo sexuální orientace.

Britské zákony dávají právo žádat přednostní volno rodičům s dětmi mladšími šesti let nebo invalidními dětmi do 18 let. Ti mohou zažádat o flexibilní pracovní dobu za podmínky, že byli zaměstnáni déle než 26 týdnů.

Zaměstnavatel, který obdrží od rodiče žádost o volno, je však může z několika důvodů zamítnout nebo odložit. Takové volno by totiž mělo být čerpáno výhradně za účelem péče o dítě. Zaměstnanec by měl podat žádost o volno alespoň 21 dní předem.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management