Dávejme si pozor na syndrom zvaný Burnout - vyhoření

Udělat kariéru ještě neznamená padnout pod tíhou stresu. Vyzkoušejte spojit zdraví a práci dohromady. Když jste schopni nezdravý stres včas rozpoznat, pak můžete také zvolit správná řešení svých problémů. Lidé, kteří nejsou schopni toto zvládnout, trpí syndromem zvaným Burnout - vyhoření, jedná se pak o stres v pokročilém stádiu.

Burnout má několik příčin. Většinou se objevuje u pracovníků, kteří mají neustálý a přímý kontakt s lidmi, např. se žáky, pacienty, zákazníky, a jejich komunikace s nimi je propojena zvláštními emocionálními stavy. Může se přitom jednat o agresivní žáky, nesamostatné spolupracovníky apod.. Dalším faktorem často bývá nulová pozitivní zpětná vazba ze strany svého okolí. Tito lidé se pak často cítí frustrováni.

Následky Burnoutu mohou být psychického i fyzického charakteru. Většinou se jedná o stavy strachu, ztráty sebevědomí, deprese, ale může se také jednat o bolesti hlavy, žaludeční nebo střevní potíže. Důležité je tyto stavy včas rozpoznat a reagovat na ně s pomocí odborníka.
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com