Dejte si šlofíka

Nekvalitní spánek, jeho nedostatek a následný stres mohou mít negativní dopad na zdraví i výkon. Je proto jen přirozené, že se některé firmy aktivně účastní boje proti problémů se spánkem u svých zaměstnanců.

Například téměř polovina britské pracovní síly si stěžuje na nedostatek spánku s tím, že 55 % oslovených manažerů se svěřilo, že kvalitu jejich spánku negativně ovlivňuje pracovní stres. Přesto v tom pracovníci HR nevidí problém.

Studenti z obchodní školy ve Warwicku zaslali dotazník na toto téma více než 200 manažerům HR a jen 30 % z nich odpovědělo. Řada z těch, kteří tak učinili, si nebyli jisti, kolik pozornosti by měl personál HR věnovat problémům v oblasti spánku. A to přesto, že 97 % z nich tvrdilo, že dobrá kondice zaměstnanců významně přispívá k výkonu firmy a 87 % přiznalo, že pokud by zaměstnanci měli dobrý spánek, byl by kvalitnější i jejich pracovní výkon.

Více než třetina souhlasila s tím, že firma má odpovědnost informovat zaměstnance o přínosu kvalitního spánku, ale jen 15 % souhlasilo s tím, že může být výhodné umožnit zaměstnancům krátké spací pauzy na pracovišti. 72 % si myslí, že spánek na pracovišti by pokazil firemní image.

Existují ale firmy, například hotelový řetěze Travelodge, kde věří, že pokud umožní zaměstnancům krátký spánek během pracovní doby, osvěží je to a zvýší jejich produktivitu. V průzkumu, který si ve svých řadách udělali, reagovalo 68 % respondentů, velmi pozitivně.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management